Izveštaj komisije o slučaju porodilje iz Sremske Mitrovice dostavljen ministarki i tužilaštvu, zbog istrage informacije neće biti objavljene

Ministarstvo zdravlja saopštilo je da je Komisija za vanrednu spoljnu proveru kvaliteta stručnog rada nad radom zdravstvenih radnika Opšte bolnice Sremska Mitrovica sastavila izveštaj povodom slučaja porodilje Marice Mihajlović, kao i da je on dostavljen ministarki Danici Grujičić.  Budući da tužilaštvo vodi istražni postupak protiv okrivljenog lekara, ne mogu se saopštavati informacije sadržane u izveštaju Komisije zbog ugrožavanja, odnosno ometanja vođenja istražnog postupka.

Povodom interesovanja javnosti u vezi sa  postupanjem i ponašanjem zdravstvenih radnika prema porodilji Marici Mihajlović u Opštoj bolnici Sremska Mitrovica, Ministarstvo zdravlja podsetilo je da je rešenjem ministarke zdravlja Danice Grujičić imenovana Komisija za vanrednu spoljnu proveru kvaliteta stručnog rada nad radom zdravstvenih radnika Opšte bolnice Sremska Mitrovica,  a u vezi sa stručnim postupanjem i ponašanjem prema porodilji.

„Imenovana Komisija je 4.03.2024. godine sačinila Izveštaj o vanrednoj spoljnoj proveri kvaliteta stručnog rada koji je 06.03.2024. godine dostavljen ministarki zdravlja i u kojem je sadržan zaključak nadzornika sa mišljenjem o posledici po zdravlje pacijenta sa Predlogom mera za otklanjanje uočenih nedostataka. Izveštaj Komisije je dostavljen i Višem javnom tužilaštvu u Sremskoj Mitrovici“, navodi se u saopštenju Ministarstva.

Kako ističu, s obzirom ne to da Više javno tužilaštvo u Sremskoj Mitrovici u predmetnom slučaju vodi istražni postupak protiv okrivljenog lekara, zbog sumnje da je učinjeno krivično delo teško delo protiv zdravlja ljudi u vezi sa krivičnim delom nesavesno pružanje lekarske pomoći na štetu oštećene M. M., i da je proširena istraga i u vezi sa postupcima koji su doveli do posledica po oštećenu J. I., ne mogu se saopštavati informacije sadržane u Izveštaju Komisije zbog ugrožavanja, odnosno ometanja vođenja istražnog postupka.

Porodilja iz Sremske Mitrovice Marica Mihajlović oglasila se u januaru preko društevnih mreža optužujući lekara M. M. za smrt novorođenčeta. Ona je u objavi, između ostalog, navela da joj je lekar tokom porođaja naneo fizičke povrede, da joj je pretio i vređao je na nacionalnoj osnovi.

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Sremskoj Mitrovici uhapsili su u petak M. M. (1979), lekara Opšte bolnice u Sremskoj Mitrovici, zbog sumnje da je izvršio krivično delo – teško delo protiv zdravlja ljudi.

U Opštoj bolnici u Sremskoj Mitrovici sproveden je unutrašnji stručni nadzor, a o svemu je obaveštena i zdravstvena inspekcija.