Javni pozivi za stambeno rešenje izbeglica i interno raseljenih lica – ko može da se prijavi i pod kojim uslovima

Komesarijat za izbeglice i migracije Republike Srbije raspisao je nova četiri javna poziva namenjena za kupovinu seoskih kuća sa okućnicom i dodelu pomoći u građevinskom materijalu izbeglicama i interno raseljenim licima dok su u raseljeništvu. Komesarka Nataša Stanisavljević rekla je za RTS da javni pozivi traju do 26. aprila i na njih mogu da se prijave jedinice lokalne samouprave, to jest gradovi i opštine. „Nakon toga su oni ti koji raspisuju direktne javne pozive za porodice i važno je da te porodice, sami korisnici, žive na teritoriji tih opština“, navodi Stanisavljevićeva. Vrednost kuća koje se kupuju je do 1.950.000 dinara, dok je maksimalna vrednost građevinskog materijala po porodici 800.000 dinara.
Komesarka za izbeglice Republike Srbije Nataša Stanisavljević rekla je za RTS da se javnim pozivima dodeljuju sredstva za kupovinu kuća sa okućnicom i samog građevinskog materijala za one koji već imaju kuću, ali im je potrebno poboljšanje uslova života u njoj.
„Ono što je veoma važno, ovi javni pozivi obuhvataju mogućnost dobijanja kuće sa okućnicom kao i građevinskog materijala i najvažnije je da su ova sredstva bespovratna za njih, tako da je ovo apsolutno direktna podrška države Srbije kao onima kojima je pomoć najpotrebnija, znači ka izbegličkim porodicama i ka interno raseljenim licima. Konkretno vrednost jedne kuće sa okućnicom je 1.950.000 dinara, navodi Stanisavljevićeva.
Maksimalna vrednost građevinskog materijala po porodici iznosi 800.000 dinara.
„On se dodeljuje onim porodicama koje žive u kućama, ali te kuće nisu uslovne. Da li je to fasada potrebna, da li su u pitanju određeni radovi u kući, tako da je vrednost građevinskog materijala po porodici od 250.000 dinara do 800.000 dinara“, objašnjava Stanisavljevićeva.

Poziv otvoren do 26. aprila
Javni poziv je otvoren do 26. aprila, važi za celu teritoriju Republike Srbije i na njih mogu da se prijave jedinice lokalne samouprave, to jest gradovi i opštine.
„Nakon toga su oni ti koji raspisuju direktne javne pozive za porodice i važno je da te porodice, da kažemo sami korisnici, žive na teritoriji tih opština. Mi očekujemo da će, znači opštine i gradovi u Srbiji, raspisati te javne pozive tokom letnjeg perioda“, navodi gošća Jutarnjeg programa.
Cena koja je predviđena za kupovinu kuće nije limitirana. Ukoliko je neka porodica uštedela dodatna sredstva, ona može da ih pridruži i kupi neku kuću sa okućnicom koja košta više.
„Svaka porodica može da učestvuje i sa sopstvenim sredstvima, do 50 odsto vrednosti od vrednosti znači same kuće koje su pronašle, znači 50 odsto vrednosti oni sami mogu. I mi smo na ovaj način preko 209 kuće u toku prošle godine kupili. Sredstva ukupno opredeljena za ove javne pozive su 450 miliona dinara, tako da mi očekujemo da ćemo minimum opet 200 kuća kupiti ove godine“, navodi Stanisavljevićeva.
Doplatna marka „Krov 2024“
Pošta Srbije emitovala je doplatnu poštansku marku „Krov 2024“, u cilju pružanja podrške u rešavanju stambenih potreba ugroženih porodica, izbeglica i interno raseljenih lica, kupovinom seoskih domaćinstava.
„Doplatna poštanska marka je u prodaji u svim poštama Srbije, košta 10 dinara. I ukoliko kupite doplatnu poštansku marku koja se zove ‘Krov 2024’, vi direktno pomažete kupovinu kuće, za izbeglice interno raseljena lica. Mi smo odštampali tiraž od milion i po hiljada primeraka. Ovo je inače zajednička akcija Komesarijata za izbeglice imigracije Ministarstva finansija zajedno sa Poštom Srbije. I očekujemo ukoliko budemo prodali sav tiraž da ćemo moći kupiti dodatnih sedam kuća“, navodi gošća Jutarnjeg programa.
Ukazuje da je do sada 125 porodica na ovaj način dobilo svoj dom.
„Doplatna poštanska marka je u prodaji do 28. aprila, znači do pred Uskrsa. Ukoliko želite da pomognete, doplatna poštanska marka košta 10 dinara, a možete je kupiti u svim poštama Srbije. Zove se ‘Krov 2024’. I na taj način direktno građani Srbije mogu da pomognu svojim sugrađanima koji to nemaju da na ovaj način dobiju trajno stambeno rešenje i da dobiju svoj dom“ poručila je Stanisavljevićeva.