Jedina državna visokoškolska ustanova u Sremu ide u korak sa vremenom

Visoka škola je državna akreditovana ustanova, jedina takva na području Sremskog okruga, sa sedištem u Sremskoj Mitrovici, sa tradicijom dugom 56 godina. Osnovana je 16. juna 1962. godina kao Učiteljska škola, koja je obrazovala učitelje kroz petogodišnji program.

Danas je Visoka škola strukovnih studija za vaspitače i poslovne informatičare – Sirmijum, moderna visokoškolska ustanova, koja radi u skladu sa Zakonom i najvišim standardima kvaliteta visokoškolskog obrazovanja i ostvaruje studijske programe u polju pedagoško-andragoških i ekonomskih nauka, na nivou strukovnih studija prvog i drugog stepena i to: vaspitač dece predškolskog uzrasta, strukovni vaspitač dece u jaslicama, strukovni vaspitač – studije na daljinu, strukovni vaspitač – jedinica van sedišta u Čačku, strukovni poslovni informatičar, strukovni vaspitač specijalista za ranu inkluziju, strukovni master vaspitač, master strukovni poslovni informatičar.

Razgovarali smo sa direktorom Visoka škola strukovnih studija za vaspitače i poslovne informatičare – Sirmijum profesorom doktorom Dejanom Savičevićem.

Pokrajinski Sekretarijat za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost izdao je dozvolu za rad novog studijskog programa osnovnih strukovnih studija – Strukovna medicinska sestra. Kakvo je interesovanje za novi studijski program? I kako ste uopšte došli do ideje da se otvori upravo taj smer?

Pokrajinski sekretarijat je prepoznao našu Školu kao moguću instituciju koja bi mogla da iznese novi studijski program. Prepoznati smo kao neko ko ima potencijal i kadar koji apsolutno može da iznese ovakav program na veoma kvalitetnom nivou. Ovo je jedan prosperitetan obrazovni program koji će sigurno uticati na kvalitet zdravstvenog sistema u gradu. Ujedno, uključiće u dalji obrazovni sistem učenike Srednje medicinske škole koji će imati priliku da nastave sa svojim obrazovanjem.

Visoka škola strukovnih studija za vaspitače i poslovne informatičare – Sirmijum, nosilac je Erazmus povelje za visoko obrazovanje (Erasmus Charter for Higher Education – ECHE 2021-2027). Šta to znači za ustanovu?

Škola je u proteklih osam godina učestvovala u projektima koji se finansiraju i na nacionalnom i na međunarodnom nivou. Erazmus plus je projekat koji traje četiri godine. To za Školu mnogo znači. Ne samo u finansijskom smislu nego i zbog stručnih kvalifikacija i daljeg unapređivanja i usavršavanja nastavnika koji su  u projektu.

Omogućeno nam je i osavremenjavanje škole i IT opreme koju koristimo u radu.

Još jedan benefit ovog projekta su i brojni stručno-istraživački radovi koje su naše kolege objavile na međunarodnim stručnim konferencijama.

Učestvujete li na konkursima, pokrajisnkog ili republičkog nivoa i da li podrška sa tih nivoa može da unapredi rad Škole? ( sanacija objekta, nova oprema za učenje…)

Naravno, neizbežni su i materijalni problem sa kojima se suočavaju sve škole, pa i naša. Mi imamo sreću da imamo odličnu saradnju i sa lokalnom samoupravom i sa Pokrajinskim sekretarijatom za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine-nacionalne zajednice, ali i sa resornim Ministarstvom. Oni su do sada uvek imali sluha za materijslne probleme sa kojima se suočavamo tako da smo svaki problem rešili.

Postoje li trenutno neki aktuleni projekti u kojima učestvujete?

Naše kolege često učestvuju u naučno-istraživačkim projektima. Trenutno je četiri takva projekta aktuelno. U narednom periodu želimo da ostvarimo jedan projekat koji je vezan za formiranje Studentskog parlamenta. Prošle godine, putem konkursa, dobili smo sredstva Pokrajisnkog sekretarijata za adaptaciju i rekosntrukciju sale za fizičko vaspitanje u koju nije ulagano od 2000. godine.

Škola se bavi i izdavačkom delatnošću…

Škola ima Pravilnik o izdavačkoj delatnosti. Nastavnici svoje stručno-istraživačke radove implementiraju u stručnu literature za studente, koji su na taj način u toku sa najnovijim informacijama i saznanjima iz obalsti koje proučavaju.

Koliko ste bili spremni za ove nove, pandemijske uslove poslovanja? Da li ste zadovoljni?

Prošle godine je nastava bila u onlajn formi, ove godine je kombinovana nastava. Zato je jako važan način prenošenja znanja. Nastavnici gotovo svakodnevno ažuriraju materijale za student, putem Zoom platforme. Kvalitet mora biti isti kao u neposrednom kontaktu student-profesor i zato mnogo ulažemo truda da student, usled ove pandemije, ne budu uskraćeni za informacije i znanje. Trudimo se da sve što je relevantno, sve što je najnovije u naučnom svetu bude dostupno studentima.

Vi ste inače profesor dr i predavač. Šta je po Vašem mišljenu teže i izazovnije. Vršenje funkcije prvog čoveka ove ustanove ili građenje budućih akademskih građana i pedagoga?

Visoko obrazovanje se razlikuje od osnovnog i srednjeg. Ja sam i dalje u zvanju nastavnika, bez obzira na funkciju koju vršim. To su dva posla koja su veoma značajna za mene, i kao nekog ko gradi svoju profesinalnu karijeru u smislu nastavničkog zvanja, a sa druge strane sada imam dodatnu obavezu i prema kolegama i zaposlenima u Školi. Izazovno je i daću sve od sebe da unapredim ovu ustanovu na što kvalitetniji i odgovorniji način.

I za kraj, zašto bi mladi ljudi trebali da upišu baš ovu Školu? Koja bi bila Vaša preporuka?

Strategija razvoja naše Škole će biti malo drugačija u narednom period. Pokušaćemo da budemo tržišno konkurentni i da budemo prepoznati kao neko ko obrazuje perspektivne kadrove za kojima postoji potreba na tržištu. Tako ćemo biti i društveno odgovorni i korisni zajednici čiji smo deo, a mladima koji završe školovanje ćemo na ovaj način omogućiti da lakše nađu zaposlenje i otpočnu svoju profesionalnu karijeru.

Pokušaćemo i da akreditujemo i reakreditujemo i kratke obrazovne programe koji će omogućiti još bolje povezivanje sa tržištem i različitim privrednim subjektima.