Jovanović, Nikolić, Horvat, Kovač… Ovo su najčešća prezimena u Vojvodini

Prezimena u Vojvodini održavaju bogatu i raznoliku istoriju pokrajine svedočeći o različitim kulturnim uticajima i migracijama koje su obeležile ovaj deo Srbije.

Poznata po svojoj multikulturalnosti i raznolikosti etničkih grupa, kultura i jezika kao što su srpski, mađarski, nemački, slovački, rumunski, rusinski i druge što se odražava i u raznolikosti prezimena sa kojima se svakodnevno susrećemo.

Prema podacima Republičkog zavoda za statitstiku (RZS) sa popisa iz 2022. godine, najčešća prezimena u Srbiji, su Jovanović, Petrović i Nikolić.

Među najčešćim prezimenima su i Marković, Đorđević, Stojanović, Ilić, Stanković, Pavlović i Popović.

A kakva je situacija u Vojvodini?

Predstavljamo vam 5 najčešćih prezimena po okruzima, gradovima i opštinama u AP Vojvodini.

Vojvodina pored Jovanovića, Petrovića, Nikolića, Popovića, Markovića, najviše broji prezimena kao što su Kovačević, Kovač, Savić.

Na teritoriji Novog Sada najčešćih 5 prezimena su Jovanović (1. mesto), Nikolić (2. mesto), Petrović (3. mesto), Popović (4. mesto) i Kovačević (5. mesto), dok su u Subotici načešća prezimena Horvat (1. mesto), Kovač (2. mesto), Sabo (3. mesto), Vuković (4. mesto) i Nađ (5. mesto).

U Pančevu je slično kao u Novom Sadu, prednjače Jovanović (1. mesto), Nikolić (2. mesto), Petrović (3. mesto), dok je Marković (4. mesto) i Stanković (5. mesto).

U Zrenjaninu dominiraju Jovanović (1. mesto), Nikolić (2. mesto), Popov (3. mesto), Petrović (4. mesto) i Stojanović (5. mesto) a u Somboru Petrović (1. mesto), Nikolić (2. mesto), Kovač (3. mesto), Popović (4. mesto) i Knežević (5. mesto).

Na teritoriji Kikinde su najčešća prezimena Popov (1. mesto), Petrović (2. mesto), Stojkov (3. mesto), Knežević (4. mesto), Kovačević (5. mesto), u Vršcu su Jovanović (1. mesto), Nikolić (2. mesto), Petrović (3. mesto), Popov (4. mesto), Đorđević (5. mesto), dok su Sremskoj Mitrovici Jovanović (1. mesto), Nikolić (2. mesto), Petrović (3. mesto), Savić (4. mesto), Pavlović (5. mesto).