Kada počinje letnje računanje vremena? Još malo pa pomeramo kazaljke

foto Pixabay

I ove 2024. godine pomeranje sata je i dalje aktuelno zato što zemlje u Evropi nisu uspele da se dogovore oko zajedničkog stava. To znači da ćemo dva puta morati da pomeramo kazaljke kako bismo dobili letnje i zimsko računanje vremena za 2024. godinu

Prelazak na letnje računanje vremena obaviće se krajem marta. U noći sa subote 30. marta na nedelju 31. marta kazaljka će se pomerati od 2.00 do 3.00 sata.

Novozelandski entomolog Džordž Vernon Hadson odgovoran je za pomeranje kazaljki na satu. Naime, na osnovu svog istraživanja prilagođavanja na život u različitim uslovima, došao je do zaključka da je čoveku bolji život danju nego noću.

Iz tog razloga je 1895. predložio da se kazaljke na satu pomere dva sata unapred kako bi se tokom leta koristilo više dnevne svetlosti nego popodne. Praksu pomeranja sata prvi su uveli Nemci 1916. godine, a potom su im se pridružile Velika Britanija i SAD. Trenutno, većina zemalja u Evropi i skoro cela Severna Amerika pomera kazaljke dva puta godišnje, piše Feniks.