Kako vam se dopada maskota Svetskog fudbalskog prvenstva u Kataru?

Sastav grupa na Svetskom prvenstvu u Kataru nije jedino što smo otkrili na ceremoniji žreba 1. aprila u Dohi. Na istoj svečanosti smo prvi put mogli da čujemo zvaničnu pesmu Mundijala 2022, ali i da vidimo maskotu ovog fudbalskog šampionata.

Lebdeća bela figura koja je u Dohi prikazana u animiranom videu zove se Leib i ona je prema rečima organizatora „puna energije“ i „mladalačkog duha“. A šta je tačno ova maskota? Iz organizacije FIFA poručuju da ona može biti bilo šta što vaša mašta smatra da jeste.

Očigledno je, međutim, da Leib izgleda kao kefija, marama na glavi koju nose muškarci u arapskim zemljama da bi se zaštitili od peska, prašine, a ponajviše jakog sunca u sušnim predelima. Kefiju na glavi drži crna vrpca, poznata i kao agal.

Prema navodima iz saopštenja organizacije FIFA, Leib („La’eeb“) na arapskom znači veoma vešt fudbaler. On potiče iz paralelnog sveta, gde žive i ostale maskote, poznatog kao maskotverzum. To je „svet u kome kreativnost i ideje stvaraju likove koje žive u mašti svih ljudi“.

Izvor: Citymagazine