Keltsko naselje u Inđiji se u julu otvara za posetioce

Šta su Kelti radili u Inđiji, kako su izgledale njihove nošnje, novac, alat, oružje, kako su provodili vreme u Sremu i još mnoge druge zanimljivosti, posetioci će moći da saznaju od 1. jula, kada je najavljeno otvaranje Keltskog naselja u Inđiji i Muzejskog kompleksa u okviru zidina ovog prostora, koji će svakog ko prođe kroz bedeme kompleksa, vratiti kroz vreme.

Direktor Turističke organizacije Inđija Milan Bogojević kaže da se ideja za rekonstrukciju Keltskog naselja javila 2012. godine, na osnovu 62 arheološka nalazišta na teritoriji opštine Inđija.

„Od svih 62 arheoloških nalazišta najpoznatija su u Krčedinu, gde je pronađena velika količina novčića, skoro 900 komada, tačnije 883 u dva nalazišta i zbog velike količine novčića dobili su naziv krčedinski tip novca, a imamo još i sremski“, kaže Bogojević.

Prema njegovim rečima, zbog svih nalazišta došli su na ideju da bi mogli po uzoru na Austriju ili Vels, gde postoje muzeji na otvorenom, da naprave nešto slično:

„Naša ideja je da se napravi turistička atrakcija na prvom mestu za najmlađe. U ovom momentu imamo tri građevine od čvrstog materijala pokrivene trskom i iskopinu jezera. Završen je tender, bila su tri ponuđača i određen je jedan za posao, te počinjemo sa izgradnjom veštačkog jezera, na kom će se nalaziti platforma, a na njoj kafić-restoran tematskog tipa gde će radnici biti obučeni u keltske odežde i neće moći da se nađe ništa brendirano, poput koka-kole, već će moći da se vidi samo logo keltskog sela „– ističe direktor Turističke organizacije.

Na platfori će se nalaziti jedna sojenica gde će biti prikaz kako su sušili ribu ili komade mesa, a ispred će se nalaziti trem gde će biti smešten bar, navodi Bogojević, te pojašnjava da će se u Keltskom naselju nalaziti i četiri kućice predviđene za stare keltske zanate.

„U jednoj će se nalaziti dva stola sa četiri tanjira gde će deca moći sa vajarkom da prave posudice, uljane lampe i druge stvari, sve sa keltskim motivima. Sadržaji će se menjati od vikenda do vikenda. U drugoj kružnoj kući, koja je već izgrađena postoji peć koja je aktivna i radi, tu će svake poslednje nedelje u mesecu dolaziti pekar, koji će sa decom peći keltski hleb. Naša zanatska radnja koja se bavi izradom nakita biće takođe uključena u radionice, te će deci davati kompletne ogrlice koje će oni imati zadatak da sastave, sve naravno sa keltskim motivima“, priča Bogojević.

Inđijski kovač će prikazati deci kako su izgledali keltski mačevi i kako su ih pravili, a Udruženje žena „Etnodom Gorocvet“ će imati radionicu kaligrafije, odnosno prikaz keltskog pisma, koje je specifično i deca će moći da napišu svoje ime na keltskom. Takođe, Udruženje radi bordure za keltsku odeću.

Osim radionica, Keltsko naselje sadržaće dva prostora takođe predviđena za decu.

„Jedan je amfiteatar u kom će se odigravati predstave, mađionačarski nastupi, koncerti etno muzike, a pored tog amfiteatra nalaziće se i mali vodopad sa kruženjem vode, dok se sa druge strane amfiteatra nalaze tribine gde će se moći da se igraju mali ratnici u ringovima ograđenim od bala slame i deca će moći da se igraju mačevima od gume sa štitovima i kacigama koje su ketske replike“, kaže Bogojević.

Pored će se nalaziti i jedan ring za streličarstvo.

U centralnoj, velikoj kući biće organizovana i postavka mini-muzej, gde će posetioci moći da vide odeću Kelta, letnju, zimsku, žensku, mušku garerobu, dve dečije, ali će se tu nalaziti i novčići koje su Kelti koristili, keramika, oružje, nakit…

„U postavci će se naći originalni novčići u staklenim vitrinama, dok je u izradu svih replika uključena lokalna zajednica, te odeću trenutno šije Srednja škola „Dr Đorđe Natošević“ iz Inđije, a mi smo im dali kompletan materijal, kožu, krzno, što je jedinstveno u Srbiji, da neko ima priliku da šije 20 keltskih nošnji“, smatra Bogojević.

Pored pet izložbenih koje će se naći u muzeju, ostalih 15 namenjeno je kostimiranim radnicima, od prodavaca karata do zaposlenih u radionicama ili konobara. Pravi se kompletan ambijent, da kada prođete kroz kapiju Keltskog sela, da se posetioci vrate 2.200 godina unazad.

Ceo prostor ograđen je bedemima i panelnim ogradama, osiguran pod video-nadzorom, jer je reč o muzejskom formatu, ali će biti organizovano i dosta koncerata, predstava.

„Radno vreme biće vikendom od 9 do 21 čas, a radnim danima samo za najavljene ekskurzije, posete, organizovane grupe, takav je plan za sada“, kaže direktor Turističke organizacije Inđija.

„Subotom i nedeljom kada se kapije otvore, svaki posetilac dobiće program i znaće iz sata u sat, šta mogu da očekuju, jer je naselje namenjeno deci i roditeljima, koji znaju da tu mogu da provedu tri, četiri sata i pogledaju sadržaje koji su im interesantni. Ovo je jedinstveno u Srbiji, čak i na Balkanu ne postoji ovako nešto. Može se videti neolit, ali Keltsko naselje samo u Inđiji, uz to smo idealno pozicionirani između Novog Sada i Beograda i mislim da ćemo biti izuzetno posećeni zbog svih sadržaja za decu“, na kraju je rekao Milan Bogojević.