Koncert sopranistkinje Olge Mihajlovne Agafonove

U Sremskoj Mitrovici, u Galeriji „Lazar Vozarević“, 12. januara sa početkom u 18 časova, održan je Božićni koncert ruske sopranistkinje Olge Mihajlovne Agafonove, uz klavirsku pratnju profesorke Muzičke škole „Petar Krančević“ u Sremskoj Mitrovici – Margarite Vujović.

Izvođene su Božićne pesme, čuvena Ave Marija J. S. Baha i ruske romanse. Na samom kraju koncerta publika je imala priliku da zajedno sa umetnicom peva čuvenu rusku pesmu Podmoskovske večeri. Kao gosti koncerta nastupili su učenici Muzičke škole „Petar Krančević“, Milana Jančić i Leon Žarko, mladi pijanisti u klasi profesorke Margarite Vujović.

Olga Mihajlovna Agafonova 2004. godine diplomirala je u dečijoj umetničkoj školi po imenu S.S. Tulikova. Godine 2010. diplomirala je na Kaluškom regionalnom muzičkom koledžu Tanejev, na smeru „dirigent hora i muzičkih kolektiva“. Od 2007. godine radila je u dečjoj umetničkoj školi br. 2 ,,S.S.Tulikov“ kao nastavnik solo pevanja, horskih i drugih disciplina. Diplomirala je kao dirigent akademskog hora 2021. godine na Fakultetu muzičke umetnosti Moskovskog državnog instituta za kinematografiju.

Trenutno radi kao referent Ruskog centra za nauku i kulturu u Republici Malti. Rukovodi dečjim horom Ruskog centra za nauku i kulturu, predaje hor i solo pevanje, učestvuje na velikom broju međunarodnih koncerata, peva u Srpskom crkvenom horu, a od 2021. do 2023. godine bila je dirigent Srpskog crkvenog hora. Aktivno radi na razvoju srpsko-ruskog kulturnog projekta.

Uz srdačno iščekivanje mitrovačke publike da će uskoro opet čuti rusku umetnicu Olgu Mihajlovnu Agafonovu, čini se da je ovaj koncert bio uvertira za predstojeću manifestaciju Dani ruske kulture, koja će se ove 2024. godine realizovati od 15. do 25. januara.

Autorka teksta: Jasna Tanasijević, muzikolog