Konkurs za polaznike Međunarodnog muzičkog instituta

foto Serbia creates ideas

Međunarodni muzički institut raspisuje konkurs za izbor ovogodišnjih polaznika ovog edukativnog programa koji je osnovao Stefan Milenković, violinista i muzički pedagog uz podršku nacionalne platforme „Srbija Stvara”. Ovoga puta biće održan u  Novom Sadu, od 28. jula do 18. avgusta, dok su prijave za polaznike  otvorene do 18. aprila. Svi zainteresovani kandidati treba da pošalju svoje biografije, kao i video snimke izvođenja kontrastnih kompozicija.

Zbog velikog uspeha i interesovanja prethodna tri izdanja, Institut ove godine proširuje svoje programe, koji će pored violine uključivati i violu, čelo i kamernu muziku. Polaznici će imati priliku da istraže solistički i kamerni repertoar pod stručnim mentorstvom iskusnih profesora sa prestižnih institucija kao što su Džulijard, Oberlin konzervatorijum, Fakultet muzičke umetnosti u Beogradu i Akademija umetnosti u Novom Sadu.

–Drago mi je što Međunarodni muzički institut zbog velikog interesovanja organizujemo već četvrtu godinu za redom. Cilj je da svaki polaznik kroz posvećenost, disciplinu, sveobuhvatan i intenzivan kurikulum, maksimalno razvije svoju umetničku slobodu kroz solidnu tehničku bazu, ali i da neguje druge veštine koje su neophodne za postizanje uspeha u svetu klasične muzike. Ove godine veliki akcenat je na kamernoj muzici koja je, po mom mišljenju, okosnica uspešne karijere jer pored muzičkog senzibiliteta razvija komunikativnost i interpersonalne veštine, kaže Stefan Milenković.

Ovaj intenzivni edukativni program namenjen je najpre studentima, ali u izvesnim slučajevima u obzir će biti uzeti i talentovani učenici mlađi od 18 godina. Prethodna tri muzička izdanja Stefana Milenkovića održana su u Čačku 2021. godine, zatim u Novom Sadu 2022. i 2023. godine, okupivši najtalentovanije studente violine iz Srbije i sveta.

Institut je nastao kao rezultat više od 25 godina kombinovanog umetničkog iskustva i pedagoškog rada Stefana Milenkovića na inostranim, ali i domaćim umetničkim univerzitetima. Pored dubokog uranjanja u svet muzike, veliki deo misije Instituta jeste i popularizacija klasične muzike kroz kreativne pristupe nastupima, programiranju i interakciji sa publikom.