Kreću mitrovački festivali! „SM Jazz&blues spring fest“ počinje 3. juna

Uz pokroviteljstvo Grada Sremska Mitrovica, tradicionalno Centar za kulturu „Sirmijumart” organizuje „SM JAZZ&BLUES SPRING FEST“.

Svi ljubitelji džeza i bluza imaće priliku da, tokom dve večeri, uživaju u nastupima nekoliko sjajnih bendova.

Prve večeri Festivala, 03. juna s početkom u 21 čas, na Žitnom trgu će nastupiti „Moonshiners Blues Band“, „The Petting Blues Band“ i bend „The Gamblers“, koji su i domaćini Festivala.

Specijalni gosti Festivala biće američki bend „The Metro Big Band“, a nastupaju druge festivalske večeri, 04. juna 2022. s početkom u 20:30 časova, takođe na Žitnom trgu.

O BENDOVIMA

„Moonshiners Blues Band“ je nastao 2007. godine u Beogradu, a kao posledica želje za sviranjem akustičnog gitarskog bluza sa evropskim ukusom i primesama kantri i rok muzike, gospela. Nakon prve zvanične svirke 2008. godine, usledili su nastupi u još nekim klubovima. Godinu dana kasnije dolazi do koncepcijskih, tonskih i repertoarskih promena u bendu. Tome je, između ostalog,  doprineo i dolazak Dragana Marjanovića (usna harmonika, vokal) i Marka Krasnića (bubanj), što je uticalo i da bend učvrsti zvuk. Što se tiče repertoara, on se većim delom zasniva na klasicima bluza, krećući se od juga, delte Misisipija, pa sve do Čikago bluza. Bend trenutno radi na autorskim pesmama koje će ga predstaviti na drugačiji način. Sadašnji članovi benda su: Stefan Jevtić (gitara, vokal), Jovan Mitrović (gitara), Sava Ristić (harp, vokal), Darko Grujić (klavijature, vokal), Miša Krstanović (bas, vokal) i Željko Janković (bubnjevi).

„The Petting Blues Band“ su već dugi niz godina uspešno u vodama bluza i bluz roka, i to u glavnom toku, u kom mogu da saobraćaju samo najbolji. Nisu im strani ni džez rok koraci. Tome doprinosi i iskusna, dinamična ritam sekcija, koju čine Predrag Kovačević i Miljan Vukoje. Na toj bazi se uzdiže Milovan Đuđić Džimi, gitarista za kog mora da je čuo svako ko poznaje ovdašnju bluz scenu. Njegovo je sviranje veliko kao kuća – kuća koju ispunjava monumentalni glas Aljoše Molnara, čoveka za kog kažu da ima moćna pluća.

„The Metro Big Band“ je džez bend koji okuplja grupu iskusnih i talentovanih muzičara iz Sjedinjenih Američkih Država. Ujedinjuje ih entuzijazam, energija, ljubav prema onome što rade. Rado su viđeni i slušani širom sveta, a nastupe su imali u Japanu, Austriji, Rusiji, Finskoj, Brazilu, Americi, na Kubi… Izvođački repertoar benda je širok, a obuhvata muziku svih epoha. Izvode ga na na festivalima, važnim događajima, skupovima, koncertima na otvorenom ili u zatvorenom prostoru. Koriste najsavremeniji sistem ozvučenja. U okviru turneje 2022. godine, koja obuhvata i dolazak u Srbiju, imaće koncert i u Sremskoj Mitrovici, kao specijalni gosti pomenutog Festivala.

(Redakcija Moj grad SM)

Medijski sadržaji realizovani su u okviru projekta “Sremskomitrovački kulturni dnevnik” koji sufinansira Grad Sremska Mitrovica. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.