Kupinska škola je po mnogo čemu jedinstvena u Srbiji

Radovi na rekonstrukciji i dogradnji zgrade osnovne škole „Dušan Vukasović Diogen“ u Kupinovu ušli su u samu završnicu. Trenutno se izvode završni molerski radovi, čišćenje kompletnog objekta, sa montažom i ispitivanjem opreme koja je postavljena u kuhinji, kotlarnici i u ostatku objekta.

Gradilište je juče obišlo opštinsko rukovodstvo na čelu sa predsednikom opštine Sinišom Đokićem.

„Narednih dana treba da se izvrši tehnički prijem ove škole, onda krećemo u dobijanje upotrebne dozvole i opremanje škole. Da kada deca u septembru uđu u nju, da to bude spoj lepote i ekonomičnosti, i da bude jedna od vodećih škola u Srbiji“ – izjavio je predsednik Đokić i dodao da se nada da će do septembra biti završeni i radovi na izgradnji vrtića u Šimanovcima.

On je najavio da bi tokom ove godine trebalo da počnu radovi na rekonstrukciji osnovne i starog dela srednje škole u Pećincima. Reč je o još jednoj kapitalnoj investiciji u školstvo u pećinačkoj opštini, vrednoj blizu 180 miliona dinara.

Ukupna vrednost radova na kupinskoj školi je 230 miliona, koje je na osnovu konkursa pećinačkoj lokalnoj samoupravi dodelila Kancelarija za javna ulaganja Vlade Republike Srbije, a rekonstruisano je ukupno 1.280 kvadratnih metara postojećeg prostora, dok je dograđeno ukupno 1.480 kvadrata novog prostora, čime su škola i vrtić dobili zasebne prostore koje je sada moguće i fizički potpuno odvojiti.

Nova škola je po mnogo čemu jedinstvena u Srbiji. Ugrađen je nov sistem centralnog grejanja na pelet, koji će kao ekološko gorivo doprineti očuvanju životne sredine, kaže šef gradilišta ispred preduzeća GAT Miloš Radisavljević.

„Dobili smo primenu radijatorskog grejanja, ali i dogrevanja svežeg vazduha koji se ubacuje u prostor. Do sada se to radilo uglavnom samo za bolnice. Sada je ovo jedan od prvih objekata gde se to primenilo i na školi“ – rekao nam je Radisavljević.

On je naglasio i da je energetski razred objekta škole bio jako loš. Zakonska obaveza je bila da se energetska efikasnost podigne za jedan razred, ali je podignuta za četiri razreda, tako da je sada kupinska škola, kako je rekao, po energetskoj efikasnosti i iznad novih objekata.

Novi sistem ventilacije u fiskulturnoj sali će, pored izbacivanja vazduha zasićenog ugljen-dioksidom i ubacivanja svežeg vazduha, omogućiti da se zadata temperatura i vlažnost vazduha održava tokom cele godine bez obzira na spoljašnje vremenske uslove.