Kupujete polovni auto? Evo koje stvari obavezno morate da proverite

foto Envato

Sajam automobila je u toku, ali samo će retki moći da priušte novi četvorotočkaš s obzirom na to da su cene poslednjih godina porasle čak za trećinu. Srbi se većinom okreću kupovini polovnjaka najčešće uvezenih ih Nemačke ili Italije, ali takva vozila uglavnom nose i veliku rizik. Zato je pre kupovine potrebno temeljno proveriti neke stvari.

Endi, automehaničar u Royalty Auto Service, u jednoj objavi na TikToku je govorio o tome na šta je sve potrebno pripaziti prilikom kupovine korišćenog vozila, pa naveo šta u tom slučaju ne smemo zaboraviti da pitamo i tražimo.

„Najvažnije je da sve funkcije ključa od automobila rade. Biću iskren s vama. Tražio bih barem više od jednog ključa jer su neki od ovih ključeva poprilično skupi“, rekao je pa nastavio:

„Druga stvar koju je potrebno učiniti je ključem upaliti auto i pogledati sve indikatore upozorenja kako biste bili sigurni da rade kako treba. Ako svetli lampica kontrolnog motora, to nije ništa loše“, rekao je Endi.

Važno je da vozilo ima hladan start, a razlog tome je taj da je tada najlakše čuti bilo kakve smetnje u motoru. Nakon što se vozilo zagreje, nećemo čuti nikakve zvukove.

Ne preskačite probnu vožnju

Endi je dodao da potencijalni kupci razmotre proveru očitavanja vozila pomoću dijagnostičkog skenera jer tipični OBD skener može pomoći vozačima da identifikuju greške i skrivene probleme, a nakon toga se osvrnuo na činjenicu da je i probna vožnja jednako bitna, ako ne i bitnija.

Na probnoj vožnji potencijalni kupci imaju priliku da provere nekoliko drugih komponenti pre samog potpisivanja papirologije.

„Dok vozim, tražim bilo koju vrstu čudnih zvukova i vibracija. Bilo da se radi o brzini na autoputu, po gradu ili manevrisanju na parkingu, pritiskanju kočnica. Takođe proveravam rad klima uređaja i da svaki prekidač do kojeg dođem, radi. Ne zaboravimo i prozore…“, dodao je Endi, a prenosi Net.hr.

“Ne želim nikakve probleme ako se odlučim da kupim ovo vozilo. Dakle, to je ono što gledam na produženoj probnoj vožnji.“