LAĆARAK: Čak 100 ekipa prijavljeno za X svetsko prvenstvo u kuvanju gulaša!

Do Desetog svetskog prvenstva u kuvanju gulaša “PRVA VARJAČA LAĆARKA 2021” ostalo je samo 15 dana!

Postavljeni cilj organizatora, da na takmičenju učestvuje 100 ekipa je dostignut!

Međutim, kako je interesovanje preraslo sva očekivanja, organizator je obezbedio još  deset džoker mesta, pre nego što se zaključa prijavljivanje.

Pored toga, ostalo je još slobodnih mesta za sajamski deo manifestacije, tako da organizator poziva sve koji žele da iskoriste prisustvo velikog broja ljudi (procenjuje se da će biti oko 10 hiljada posetilaca) kako bi izlagali i prodavali etno – proizvode ili proizvode iz svoje kućne radinosti.

Proizvođači sokova, rakije i vina, kao i raznih etno proizvoda i  ručnih radova, mogu da se prijave predsedniku Organizacionog odbora Darku Kikiju Iliću kako bi se dogovorili oko svog prisustva manifestaciji.

Kontakt broj telefona je: 064-123-05-08, odnosno mejl: kikiikomsije@gmail.com

Medalje za učesnike

NEZVANIČNO SVETSKO PRVENTSVO U KUVANJU GULAŠA

Podsećanja radi, X svetsko prvenstvo u kuvanju gulaša pod nazivom “Prva varjača Laćarka 2021“ održava se u Laćarku, a prostor gde će takmičarske ekipe pokazatii svoje kulinarske sposobnosti ostaje već tradicionalno Komšijski park na kraju Sremske ulice (u blizini auto-puta).

Generalni sponzor manifestacije je mitrovačka pivara “Igorijum” vlasnika Igora Matića, telefon: 065-99966-78.

Predsednik organizacionog odbora takmičenja, Laćarac Darko Ilić Kiki, ističe:

“Skup je oko 7 sati, ujutro 1. avgusta. Doduše, može i dan ranije, a može i koji sat kasnije, ipak takmičarima je bitno da dođu pre radi zauzimanja boljeg mesta, odnosno hladovine” 

“Od 8 do 10 časova takmičarske ekipe preuzimaju po 2 kg mesa, majicu, tanjir u kojem će predati uzorak i to je sve besplatno. Oko 14.30 časova se predaju uzorci, a samo proglašenje pobednika neće biti pre 15 časova, dok žiri ne završi rad”, rekoa je Ilić.

Žiri koji će „nadgledati“ takmičare a potom i odlučiti čiji je gulaš najbolji, sastavljen je po rečima organizatora od devet vrhunskih eksperata na čelu sa Aleksandrom Cindrićem koji garantuje da će se odlučivati ni po babu ni po stričevima, u skladu sa kodeksom srpskog srednjevekovnog viteštva.

“Kuva se gulaš, a od organizatora se dobija but, dok sve ostalo takmičari mogu sami dodati, na primer, junetinu, divljač, začine i slično. Kuva se na drvima, na plinu ili po izboru, jer to takmičari sami obezbeđuju“, kaže Cindić.

Pored takmičenja u kuvanju gulaša i sajamskog dela, paralelno se održava i manifestacija „Festival dečijih osmeha“ posvećen najmlađim sugrađanima.

Ovogodišnja manifestacija “Prva varjača Laćarka 2021” održava se pod geslom: „100 ekipa, 1000 takmičara, 10000 posetilaca.

Spisak 100 ekipa koje su se prijavile za takmičenje