Leini crteži putuju svetom! Mala Mitrovčanka proslavila grad na Savi!

Foto: Narcisa Božić

U crtežima petnaestogodišnje Lee Miljić uživaju deca i tinejdžeri  širom sveta zahvaljujući društvenim mrežama i aplikaciji TikTok!  Ćerka čuvenog koloriste svetski poznatih stripova Desimira Miljića, mitrovački vuderkind Lea crta i boji od treće godine!

Foto: Narcisa Božić

-Sve ovo je očekivano, kako bi drugačije i moglo biti! Naša Lea odrasla je i prve korake napravila u očevom ateljeu, uz mirise boja, okružena njegovim crtežima, olovkama, flomasterima, bojama. Nije ni prohodala, a već su joj omiljene igračke bile bojice. Odmah smo videli da je buduća slikarka na pomolu, sa ponosom priča Leina majka Brankica, dugogodišnji TV i radijski novinar.

Igrajući se i pažljivo posmatrajući oca u radu Lea se učila slikarstvu i crtanju od malih nogu, ali i kasnije se obrazujući putem društvenih  mreža i youtuba.

-Povezana sam sa vršnjacim, a i drugarima iz celog sveta, te  zahvaljujući TikToku mogu da im ispunjavam želje, što me posebno  veseli. Kada je krenula korona sva deca sveta delila su istu sudbinu, mnogi nisu išli u školu, ostajali su kod kuće za kompjuterima i uz svoje telefone. Mi smo tada bili privilegovani, jer živimo u kući, imamo prostrano dvorište puno mojih  ljubimaca, kuca i maca.   Sretna sam neopisivo što su svoj deci sveta, mojim virtuelnim drugarima moji crteži u izolaciji ulepšali dane, priča Lea, pokazujući  nam crteže, koji su putem društvenih mreža otputovali u domove  mališana širom sveta.

Njeni pratioci i prijatelji sa TikToka traže da im nacrta različite motive, životinje, devojke, simbole, cvetne prizore, druženja na  žurkama, .. ukratko veselje i radost života, veli Lea.

Lea pohađa osmi razred Osnovne škole  “Triva Vitasović-Lebarnik“  u  Laćarku sa svim peticama, a među učenicima je omiljena po crtanju  i poklanjanju originalnih rođendanskih čestitki.

Foto: Narcisa Božić

Nastavnici ukazuju da je ono što Leu izdvaja od druge talentovane  njena celokupna ličnost koju ona prenosi na papir.  

Izuzetno je inteligentna, temeljna, ima svoj stav i veoma je brižna  prema drugima. Shvata da je njena likovnost deo nje i da svoj  unutrašnji svet treba da prikaže onako kako ga ona vidi, opisuju   devojčicu njeni nastavnici.

Veći deo života Lea je sa roditeljima provela u Banja Luci, gde je pohađala slikarsku školu u ateljeu poznatog slikara, da bi kasnije dobila i ponudu za saradnju sa tamošnjim časopisom za decu.

Još dok je bila malena devojčica Leini roditelji slali su njene crteže i  karikature na konkurse poznatih časpisa za decu u regionu, na kojima je redovno osvajala nagrade i priznanja. 

Osim likovnih umetnosti recitovanje i gluma su njena druga velika ljubav.

 Laureat  je pokrajinskih i republičkih priznanja za interpretaciju, a  i veliki zaljubljenik u ’daske koje  život znače’’, jer po sopstvenim  rečima nijednu predstavu u mitrovačkom  pozorištu nije propustila.