Mačke zazidane u zidine Petrovaradinske tvrđave – mit ili istina?

Foto: Gradske info
Da li je istina ili mit da su mačke zidane u zidine Petrovaradinske tvrđave kao deo njenih temelja? Ova legenda iz 17. veka izaziva različite reakcije i interpretacije.

Legenda tvrdi da su graditelji Petrovaradinske tvrđave u temelje novih bedema zidali žive mačke, verujući da će na taj način obezbediti trajnost tvrđave, budući da se verovalo da mačka ima devet života.

Ovaj čin, iako kontroverzan, imao je za cilj ne samo da ojača bedeme tvrđave, već i da simbolično obezbedi njenu dugovečnost.

Nakon toga, tvrđava je postala neosvojiva, odolevši osmanskom napadu 1694. godine i kasnije, 1716. godine, kada je Eugen Savojski izvojevao jednu od najvećih pobeda nad osmanskom vojskom.

Legenda se dalje razvijala tokom istorije, pričajući o različitim trenucima kada su mačke bile ključne u zaštiti i očuvanju tvrđave.

Čak i tokom Prvog i Drugog svetskog rata, tvrđava je preživela zahvaljujući, prema pričama, i delimično mačkama koje su čuvale njen duh i energiju.

Prema predanju koje potvrđuje starije legende, radnici koji su radili na posleratnom uređenju tvrđave i rekonstrukciji temelja pojedinih objekata pronalazili su mumificirane ostatke mačaka koji su se pri dodiru pretvarali u prah i pepeo.

Danas, Petrovaradinska tvrđava je postala jedan od najstarijih i najznačajnijih istorijskih spomenika u Novom Sadu.

Njeni bedemi kriju mnoge tajne i legende, a veliko prisustvo mačaka dodaje mističnu notu ovom velelepnom mestu, makar onima koji veruju u ovu legendu.