Mali sajam sporta – Gradski trg u Rumi u znaku sporta i promocije sportskih vrednosti

Na Gradskom trgu u Rumi je održan četvrti ovogodišnji Mali sajam sporta, manifestacija koju su pod pokroviteljstvom Ministarstva sporta organizovali Sportski savez Srbije, rumski Sportski savez i Opština Ruma.

Mali sajam sporta je odlična prilika da se deca iz Rume upoznaju sa sportovima koje mogu trenirati, pa su se tako brojni mališani oprobali u raznim sportovima od košarke, odbojke, rukometa i fudbala, preko za Rumu tradicionalno trofejnih borilačkih sportova, do atletika, gimnastike i streličarstva.

 

Sportskoj svečanosti u Rumi prisustvali su predstavnici Opštine Ruma predvođeni predsednicom Aleksandrom Ćirić, ministar sporta Zoran Gajić, predsednik Sportskog saveza Srbije Davor Štefanek i državni sekretar u ministarstvu sporta Marko Kešelj.

Po broju učesnika u manifestaciji, broju klubova, sportskih radnika i dece, Ruma je pokazala da je zaista veliki sportski grad, poručio je ministar Gajić, nekadašnji trener zlatne muške olimpijske odbojkaške reprezentacije naše zemlje.

„Deci posebno želim da se obratim, svi vi koji ste danas bili i koji ste se skinuli u opremu i koji ste  vezbali, svi ste vi šampioni! Svaki trening koji ste napravili to je kao da ste uzeli medalju na svetskim takmičenjima. Uživajte u svakom  času vežbanja, u svakom skoku, u svakom udarcu, svakom koraku koji pretrčite”, rekao je ministar Gajić.

Predsednica Opštine Ruma Aleksandra Ćirić predočila je ministru Gajiću sve aktivnosti koje čini lokalna samouprava da opravda epitet grada koji ulaže u sport, koji vrednuje sportske rezultate i promoviše sportske vrednosti.

„Lepo je videti veliki broj đaka na Gradskom trgu, školski sport je baza iz koje nastaju uspešni sportisti. Kao Opština Ruma nastojaćemo da još više ulažemo u sport, jer ulaganjem u sport ulazemo i u našu budućnost i našu decu. Usmeravamo ih da žive zdravim načinom života, da  grade kolektivni zdrav duh, jačaju mentalno zdravlje, sklapaju prijateljstva i postanu dobri ljudi. Tokom leta ćemo organizovati čitav niz manifestacija, kamp u prirodi, igre na vodi, malu škola plivanja, sve u cilju kako bi deci obezbedili što bolje uslove za bavljenje sportom”, kazala je predsednica Ćirić.

Predsednik Sportskog saveza Srbije, srpski zlatni olimpijac Davor Štefanek je uručio predsedniku Sportskog saveza Opštine Ruma Milošu Markoviću poklon u vidu sportskih rekvizita za osnovne škole iz rumske opštine.

„Stotine mališana danas na trgu nam pokazuju da ne moramo da se brinemo za dane koji dolaze. U ime Sportskog saveza mogu da vam garantujem da ćete u nama imati prijatelje i podršku, daćemo sve od sebe  da vam stvorimo još bolje uslove za vaš trening, rast i razvoj. Pravićemo još novih terena, sportskih sala, omogući ćemo prisustvo najboljih trenera da svako dete bez obzira na to gde živi može da trenira sport koji voli. Draga deco nastojite da  sanjate velike snove o sportskim i svim drugim uspesima a mi vaši roditelji, učitelji, treneri i sportski radnici ćemo biti uvek uz vas da vas podržimo”, naglasio je Štefanek.

Ministar Zoran Gajić, Davor Štefanek i proslavljeni košarkaš Marko Kešelj su Mali sajam sporta iskoristili i da obiđu štandove rumskih sportskih klubova, ali i da sa najmlađima popričaju na temu „Kako se postaje šampion”.

U sklopu Malog sajma sporta Savez za predškolski sport održao je vežbe za predškolce u okviru akcije „Sport je važan da bi bio zdrav i snažan”.

Reč je o akciji koju su zajednički pokrenuli Sportski savez Srbije i Savez za predškolski sport i fizičko vaspitanje Srbije, a uz podršku Ministarstva sporta, a koja ima za cilj da deci od najranijeg detinjstva prikaže sport kroz zabavu, kako bi pravilno odrastali i stekli zdrave navike u životu.

Malom sajmu sporta prethodio je sastanak u Gradskoj kući predsednice Ćirić i ministra Gajića i njihovih saradnika, na kome je najviše bilo reči o opštinskim ulaganjima u obnovu i izgradnju sportske infrastrukture, školskih fiskulturnih sala, ulaganjima u seoske sredine, poput izgradnje sportske hale u Putincima, ali i sportskim podsticajima klubovima i opštinskim sportskim stipendijama.

U Kulturnom centru „Brana Crnčević održana si i stručna predavanja namenjena sportskim radnicima i rumskim klubovima.

Profesor Igor Radošević je govorio na temu: „Organizacija i menadžment sportskog događaja“, dok su predstavnici Antidoping agencije Republike Srbije Marija Milovanović i Ognjen Krčmar održali predavanje na temu „Borba protiv dopinga u sportu“.