Manifestacija „Muzeji za 10“ u Šidu

Foto: Ilijanum

Usled tragedija koje su zadesila našu zemlju, ovogodišnja manifestacija „Muzeji za 10” neće biti obeležena svečanim programima u Muzeju naivne umetnosti „Ilijanum” u Šidu.

Ipak pozivaju sve zainteresovane da od utorka, 16. maja, obiđu novu postavku u Muzeju osmišljenu u skladu sa temom ovogodišnje manifestacije „Muzeji za 10”-„Muzeji, održivost i blagostanje”.  Naziv nove postavke „Potraga  za petim elementom” ima za cilj da pored prezentovanja dela Ilije Bosilja koja tematski aludiraju na egzistencijalne elemente: vodu, vatru, vazduh i zemlju, podseti na očuvanje planete Zemlje i koliko je svaki od elemenata u današnje vreme ugrožen.

U sredu, 17. maja, u 17 časova, pozivaju sve zainteresovane posetioce da podrže prezentaciju radioničkog tipa„Rekreacija slike u vreme društvenih mreža”, dece petog i šestog razreda Osnovne škole „Branko Radičević” Šid ,koji će pokazati, kroz fotografiju, na koji način može da se dočara jedno umetničko delo korišćenjem predmeta koji nas okružuju.

U četvrtak, 18. maja, u 11 časova je datum tradicionalno posvećen deci sa posebnim potrebama iz Osnovnoj školi ,, Jovan Jovanović Zmaj” Šid. Kako je jedno od najpoznatijih dela Ilije Bosilja „Bačinački brest”, drvo oko koga su ispredane mnoge legende, na ovaj dan će u čarobnom dvorištu „Ilijanuma” da prave hranilice za ptice, kojima će ukrasiti improvizovano drvo i napraviti svoju „Legendu o drvetu”