Melodije Ruskog dvora

U porti Ruskog dvora u Šidu je održan 16. po festival rusinkih narodnih orkestara „Melodije Ruskog dvora“.

Reč je o takmičarskom koncertu orkestara koji izvode i neguju rusinske narodne pesme, a večeras se šidskoj publici predstavilo ukupno pet orkestara iz cele Vojvodine, pored domaćina predstavili su se i ansambli iz Petrovaca – Hrvatska, Ruskog Krstura, Đurđeva, Vrbasa i hrvatsko KUD Šid. 

U revijalnom delu programa nastupilo je udruženje SKUD „Jednota“ iz Šida.

Festival je ove godine svečano otvorio predsednik Opštine Šid Zoran Semenović, istakavši zadovoljstvo što se sa Ruskog dvora, jedne od najvećih znamenitosti našeg grada, šesnaest godinu zaredom, kroz muziku i pesmu, šalje najlepša poruka zajedništva, međusobnog uvažavanja i prijateljstva. 

Sve prisutne pozdravio je i predsednik Nacionalnog saveta rusinske nacionalne manjine Joakim Rac. 

Organizator događaja je Kulturno prosvetno društvo „Đura Kiš” iz Šida uz podršku Opštine Šid i Nacionalnog saveta Rusina.

U okviru festivala „Melodije Ruskog dvora“ svi posetioci mogli su pogledati izložbu minijatura Valentine Babjakove i izložbu slika Janka Šustera.

Medijski sadržaji realizovani su u okviru projekta “Šidske kulturne priče” koji sufinansira Opština Šid. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.