Metereolozi najavljuju pakleno leto: RHMZ objavio dugoročnu prognozu od marta do početka jeseni

Foto: Moj grad SM

Prema dugoročnoj vremenskoj prognozi RHMZ, mart će u većem delu Srbije biti topliji i prosečno vlažan, a u Vojvodini topliji i vlažniji. Mogući su slabi ili umereni jutarnji mrazevi.

Srednja minimalna temperatura vazduha u martu biće iznad višegodišnjeg proseka, pri čemu će u proseku biti viša za oko 1.4 stepeni.

U većem delu Srbije mesečna suma padavina tokom marta biće u granicama višegodišnjeg proseka sa vrednostima u proseku oko 6 mm višim, a u Vojvodini biće iznad višegodišnjeg proseka sa vrednostima za 10 mm do 20 mm višim u odnosu na višegodišnji prosek.

April će biti topliji

Ovogodišnji april biće topliji i prosečno vlažan. U prvoj dekadi meseca moguća je pojava slabog ili umerenog jutarnjeg mraza.

Srednja minimalna temperatura vazduha imaće vrednosti iznad višegodišnjeg proseka, pri čemu će u proseku biti viša za oko 1 stepen.

Srednja maksimalna temperatura biće iznad višegodišnjeg proseka, sa vrednostima u proseku višim za 1 do 2 stepena.

Mesečna suma padavina biće u granicama višegodišnjeg proseka sa vrednostima za oko 2 mm nižim od višegodišnjeg proseka.

Majske kiše i toplo vreme

U većem delu Srbije maj će biti prosečno topao i prosečno vlažan, a u jugoistočnoj Srbiji biće prosečno topao i vlažniji.

Srednja minimalna temperatura imaće vrednosti u granicama višegodišnjeg proseka, pri čemu će u proseku biti viša za oko 0.4 stepena u odnosu na višegodišnji prosek.

Srednja maksimalna temperatura u maju biće u granicama višegodišnjeg proseka, pri čemu će u proseku biti viša za oko 0.2 stepena u odnosu na višegodišnji prosek.

Mesečna suma padavina u većem delu Srbije tokom maja će se zadržavati u granicama višegodišnjeg proseka sa vrednostima u proseku oko 2 mm nižim.

Jun će biti topliji od proseka

Jun će u većem delu zemlje biti topliji i prosečno vlažan, a u Vojvodini se očekuje da bude topliji i malo suvlji.

Srednja minimalna temperatura vazduha biće iznad višegodišnjeg proseka, u proseku će biti biti viša za oko 0.6 stepeni od proseka.

Srednja maksimalna temperatura vazduha biće iznad višegodišnjeg proseka, sa vrednostima u proseku višim za oko 0.6 stepeni.

Mesečna suma padavina biće u granicama višegodišnjeg proseka sa vrednostima oko 5 mm nižom u odnosu na višegodišnji prosek, a u Vojvodini će biti ispod ili u granicama višegodišnjeg proseka sa vrednostima proseku oko 10 mm nižim u odnosu na višegodišnji prosek.

U julu nas očekuju toplotni talasi

Prema prognozi RHMZ, u julu je moguća pojava toplotnih talasa. Srednja minimalna temperatura vazduha u julu biće iznad višegodišnjeg proseka, pri čemu će biti viša za oko 0.7 stepeni u odnosu na višegodišnji prosek.

Srednja maksimalna temperatura biće iznad višegodišnjeg proseka, sa vrednostima u proseku višim za oko 0.9 stepeni u odnosu na višegodišnji prosek.

Srednja mesečna suma padavina biće u granicama višegodišnjeg proseka sa vrednostima u proseku oko 7 mm nižim od proseka.

Avgust će biti vreo

U većem delu Srbije avgust 2024. biće topliji i suvlji, a u Vojvodini i zapadnoj Srbiji topliji i prosečno vlažan. Mateorolozi su objavili da se očekuju toplotni talasi.

Srednja minimalna temperatura biće iznad višegodišnjeg proseka, u proseku viša za oko 1 stepen od proseka.  Srednja maksimalna temperatura biće iznad proseka, viša za oko 0.9 stepeni od proseka.

Mesečna suma padavina biće ispod ili u granicama višegodišnjeg proseka sa vrednostima oko 10 mm nižim, a u zapadnoj Srbiji biće ispod proseka sa vrednostima za 10 mm do 20 mm nižim u odnosu na prosek.