Ministar Nedimović otvorio Sajam poljoprivrede „AgroSirm 2021”

Sremska Mitrovica – Sremski poljoprivredni sajam „AgroSirm 2021” svečano je otvorio Branislav Nedimović ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i potpredsednik Vlade Republike Srbije. Sajam je okupio poljoprivrednike, izlagače mehanizacije, prehrambene proizvođače, predstavnike kompanija osiguranja i stočne hrane, ali i turizma i ruralnog razvoja. Četvrti po redu sajam održava se tradicionalno na mitrovačkom Hipodromu i traje dva dana.

Pokrovitelj Sremskog sajma poljoprivrede „AgroSirm 2021” je Ministarstvo poljoprivrede , šumarstva i vodoprivrede Vlade Republike Srbije. Organizatori sajma su Grad Sremska Mitrovica, Privredna komora Srbije – Sremski upravni okrug i PJ „Dubrava” KPZ Sremska Mitrovica. Poljoprivrednici konačno mogu ponovo da se susreću na sajmovima, a prva prilika je upravo naš sajam.

Branislav Nedimović ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i potpredsednik Vlade Republike Srbije otvorio je sajam „AgroSirm 2021” rekavši da ga proširuju svake godine i da on poprima nove dimenzije: „Pored uobičajenih stvari koje viđate uglavnom na svim sajmovima videćete neke inovativne stvari, koje možda do sad niste imali priliku da vidite, to je pre svega korišćenje dronova u poljoprivredi. Živimo u 21. veku i potpuno je normalno da povežemo IT i poljoprivredu u sledećem pravilniku koji će se ticati nabavke mehanizacije. Oni koji budu nabavljali savremene tehničke sisteme za obradu poljoprivrednog zemljišta, odnosno za primenu određenih agrotehničkih mera, imaće isti podsticaj kao i za traktor, neku drugu mehanizaciju, isto tako će imati za nabavku dronova. Žetva pšenice je u punom jeku, negde oko 40% zasejanih površina pod pšenicom, od ukupno 592 hiljade hekatara je požnjeveno. Prvi rezultati su jako dobri, bez obzira da li se radi o južnom, istočnom Banatu ili se radi o Sremu, severu Vojvodine, prinosi se kreću u ovom trenutku od 6,5 do 7, pa čak idu i do 10 i preko 10 tona po hektaru. Očekujem da bar za 10 ili 12 posto oborimo rekord koji smo imali u prethodnih deset godina sa pšenicom. Radimo i na razvijanju sistema za navodnjavanje”.

Ministar Nedimović obišao je štandove na Sajmu i u razgovoru sa učesnicima i posetiocima istakao naše potencijale u izvozu agrara: „Proizvodi koje mi možemo da isporučimo bez carine su ovčije, kozje mleko i voćne rakije. To nam pruža nove prilike. Nemojte zaboraviti da naš izvoz prema Rusiji je do sada bio oko 365 miliona dolara, uvoz je bio 114, ostvarili smo, dakle, profit od preko 250 miliona dolara.”

Najavio je i nacionalne mere za subvencionisanje, od uobičajenih mera za 50% povraćaja za nabavku mehanizacije dostupnih do kraja godine, do novog projekta sa Svetskom bankom putem kojeg poljoprivrednici mogu da nabavljaju voćarske i stočne traktore i mašine. Nedimović je izrazio nadu da će se ove godine organizovati i najveći, Novosadski sajam poljoprivrede u zavisnosti od toga kakve će biti epidemiološke mere.

Petar Samardžić zamenik gradonačelnice Grada Sremska Mitrovica pozdravio je okupljene istakavši da mu je izuzetno drago što su se posle dužeg vremena konačno stvorili uslovi da se poljoprivrednici sreću na sajmovima: „Još draže mi je što je prva prilika za to Sremska Mitrovica i Sremski poljoprivredni sajam AgroSirm. Na mestu gde se sada nalazimo pre nekoliko dana je Grad Sremska Mitrovica organizovao i nekoliko poklon proslava za naše maturante, kao i proslave u znak zahvalnosti medicinskim radnicima i volonterima koji su se godinu i po dana borili za naše zdravlje i koji su obezbedili da se Sremska Mitrovica danas nalazi u povoljnoj epidemijskoj situaciji u kojoj je omogućeno održavanje letnjih manifestacija na otvorenom prostoru, kao što je ova. AgroSirm je mesto susreta poljoprivrednika i privrednog sektora povezanog sa poljoprivredom, sa finansijskim sektorom, sa bankama, osiguranjima, takođe sa prehrambenom industrijom, automobilskom industrijom i svim ostalim sektorima naslonjenim na poljoprivredu, a u cilju unapređenja komunikacije i poslovanja u agraru.”

Od ove godine uvedene su novine u organizaciji sajma, to su, prema Samardžićevim rečima, konferencijski sadržaji uvršteni u program, edukativne sesije, paneli, okrugli stolovi i predavanja, sve u cilju unapređenja finansiranja poljoprivredne proizvodnje. Na kraju obraćanja Samardžić se posebno zahvalio Ministarstvu poljoprivrede koje je i ove, četvrte godine finansijski podržalo organizaciju, izvršnom organizatoru „Top Events Team” doo, Beograd i generalnom sponzoru sajma „Dunav osiguranju”.

Danas i sutra više od stotinu domaćih i stranih izlagača predstavlja svoje proizvode i usluge, rečeno je na sajmu, jer smo se uspešno izborili sa svim izazovima pandemije, a Srbija je u godini kada se hrana merila zlatom zabeležila rekordne rezultate u poljoprivredi.

Predstavnik generalnog sponzora sajma „Dunav osiguranja” Mlađen Zeković direktor Glavne filijale u Sremskoj Mitrovici zahvalio se organizatorima koji su uočili potrebu da se organizuje ovakva manifestaciju i kako kaže: „Da nas okupe u srcu Srema, u Sremskoj Mitrovici jer Srem i njegovi domaćini to zaslužuju. Dunav osiguranje kao najveća nacionalna osiguravajuća kuća uvidela je značaj održavanja sajma i podržala AgroSirm. Naša kompanija posvećuje veliku pažnju osiguranju poljoprivredne proizvodnje kao strateške grane privrede. Poljoprivreda je industrija na otvorenom i svedoci smo da poljoprivrednici, koliko god truda i znanja uložili u proizvodnju, mogu ostati bez očekivanih proizvoda i dobiti, usled samo jedne vremenske nepogode. Dunav osiguranje stoga nastoji da ukaže na značaj osiguranje poljoprivredne proizvodnje i edukuje osiguranike.”

Generalni sponzor sajma „Dunav osiguranja” predstavio je usluge iz svoje palete proizvoda. Banke, osiguravajuće kuće, hrana i oprema za životinje, navodnjavanje, protivgradne mreže oprema za parkove i druge grane poljoprivrede, samo su neke od robnih grupa koje su predstavljene na sajmu u našem gradu.

Izložbeni prostor sajma ove godine je na oko 10.000 kvadratnih metara, gde se predstavlja više od 250 vodećih domaćih i svetskih proizvođača različite opreme i proizvoda namenjenih savremenoj poljoprivrednoj proizvodnji.

Ove godine prateći konferencijski sadržaj, edukativne sesije i okrugle stolove obrađuju teme finansiranja poljoprivrede i izrade otpornosti MSP u Srbiji. Sutra se očekuje još veći broj posetilaca.

Posetioci mogu da videti vodeće marke poljoprivredne mehanizacije kao što su Massey Ferguson, John Dere, Case, Steyr, Kubota, Farmtrac i druge uvozne modele ali i one sklopljene na linijama u Srbiji, inače prihvatljive investicije po pitanju subvencija i podsticaja. Pored traktora izložena je i ostala mehanizacija namenjena ratarima, voćarima, povrtarima i stočarima. Na sajmu se predstavlja i automobilski sektor i to Mercedes benz, Toyota i Peugeot.

Na gastro-turističkom delu Sajma, predstavljaju se brojni proizvođači poljoprivredno – prehrambenih proizvoda.

Izvor: Sirmiuminfo