Mitrovački hor “SERBICA” najbolji na festivalu u Kikindi u konkurenciji čak 40 horova!

Foto: FB stranica "Serbica"

APSOLUTNI pobednik trećeg Internacionalg festivala horova „Melodianum“, koji je ovog vikenda održan u Kikindi, je Ansambl srpske horske umetnosti „Serbika“ iz Sremske Mitrovice. Ovom horu pripao je „Gran pri“ jer je pobednik i u kategoriji mešovitih kamernih horova i dobitnik je specijalne nagrade za najbolju interpretaciju kompozicije starog majstora. „Serbika“ nastupa pod dirigentskim rukovodstvom mr Vladimira Opačića.

Za onlajn takmičenje na trećem „Melodianumu“ prijavilo se 40 horova, iz pet zemalja u regionu, Severne Makedonije, Crne Gore, BiH, Hrvatske i, naravno, Srbije. NJihovo pevanje žiri je ocenjivao u osam kategorija: mešoviti horovi sa više od 28 pevača, mešoviti kamerni horovi, ženski horovi, duhovna horska muzika, dečji horovi, dečji horovi osnovnih škola, pop-horovi, vokalne grupe i vokalno instrumentalni ansambli.

– Čestitamo svima. Volimo „Melodianum“ i radu mu se vraćamo. Topao, dobro osmišljen i organizovan događaj, srdačni ljudi, profesionalan odnos – poručili su horisti „Serbike“.
Predsednica žitija i dirigentica kikindskog hora „Attendite“ prof. dr Biljana Jeremić zadovoljna je jer se za festival prijavljuje sve više kvalitetnih horova.

– Ove godine horovi su bolje uvežbani, jer se očigledno, za razliku od perioda pandemije, kontinuirano radi – ocenila je Jeremićeva.

Foto: FB stranica “Serbica”

Osim takmičenja, Festival horova protekao je uz dva koncerta, Pevačko društvo ,,Prepodobni Rafailo Banatski” iz Zrenjanina pevalo u hramu Svetog oca Nikolaja u centru grada, a Ženska vokalna grupa ,,Res Miranda” iz Novog Sada, prošlogodišnji pobednik, i Muška pevačka grupa ,,Panonika” iz Zrenjanina koncert su održali u Narodnom muzeju. Nažalost, zbog bolesti pojedinih članova, izostao je nastup zrenjaninskog „Kamernog orkestra“. Održana su i dva stručna predavanja. Organizator festivala horova „Melidianum“ su Kulturni centar i Grad Kikinda, uz podršku Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama.

Rezultati hora “Serbica” na 3. (onlajn) horskom festivalu “Melodianum” u Kikindi:

  • Zlato i pobednik kategorije
  • Specijalna nagrada za najbolje izvedeno delo starog majstora
  • “Grand prix” – apsolutni pobednik