Mitrovački Romi proslavili Djurdjevdan

Foto: mojgradsm

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas slave svetog velikomučenika i pobedonosca Georgija – praznik poznat u narodu kao Đurđevdan. Za Đurđevdan se vezuju brojni običaji, a to je i druga slava po broju svečara u Srbiji iza Nikoljdana.

Foto: mojgradsm

U ranim jutarnjim časovim, mala zajednica Roma iz mitrovačkog naselja poznatijeg kao „Jalija“ okupila se tradicionalno na uglu ulica Jalijska 1. i Jalijska 2. odakle su u povorci krenuli na tradicionalno kupanje u reci Savi na Gradskoj plaži.

Običaj je da se ujutru svi redom umivaju vodom: deca – “da budu zdrava kao dren“, devojke – “da se momci grabe oko njih“, stariji – “da budu zdravi“, domaćin – “da mu kuća bude dobro čuvana“.

Foto: mojgradsm

Veliku važnost ima i kupanje na reci, pre sunca (ponekad se u reku bacaju venci od raznog cveća, ili se sipa mleko).

Foto: mojgradsm

Jutros im je poseban gost bio nosilac liste na predstojećim lokalnim izborima 2. juna „Aleksandar Vučić – Sremska Mitrovica sutra“, Branislav Nedimović sa saradnicima, čovek kome su kako su istakli posebno zahvalni za rešavanje brojnih komunalnih problema koje su imali u svom kraju. Većinu tih problema rešio im je upravo Nedimović dok je vršio ulogu gradonačelnika Sremske Mitrovice.

Foto: mojgradsm

„Danas nije dan za politiku. Želim da čestitam ovaj praznik svima koji slave. Ja sam odrastao sa Dževadom, Suadom i sa Tajkom, igrao se sa njima a da ne pričam o Redži, on je institucija ovde“, rekao je Nedimović.

„Bili smo sa njima na plaži, lepo je videti ukrštene srpske zastave i zastave romske zajednice, i zadovoljstvo je biti sa njima. Ovi ljudi su dobri ljudi, uvek odani Mitrovici, odani Srbiji, a naš posao je da slušamo i gledamo i kad prodju dani veselja da počnemo zajedno da radimo“, istakao je Branislav Nedimović.