Mitrovčanima predstavljen zavetni mač Zmaja od Kupinika

Foto: Opština Pećinci

U baroknoj sali Muzeja Srema u Sremskoj Mitrovici, početkom februara, održano je predavanje “Hronologija mača – Oganj, Vuk i Zmaj” u organizaciji sremskomitrovačkog Muzeja Srema, pećinačkog Kulturnog centra i Udruženja za očuvanje starih zanata i veština “Beli orlovi” iz Beograda, na kojem je mitrovačkoj publici predstavljen i “Zmajevac”, zavetni mač Zmaja od Kupinika, novoiskovana relikvija koja se vezuje za tvrđavu “Kupinik” u Kupinovu.

O ideji i nastanku mača, njegovim istorijskim i legendarnim korenima, o Kupiniku i značaju srpskog srednjovekovnog nasleđa i o umetničkoj inspiraciji koju Kupinik budi, u okviru predavanja govorili su: Slobodan Marinić, majstor-kovač mačeva, Bojan Tasić, predsednik Udruženja „Beli orlovi“ i Damir Savić, akademski slikar iz Sremske Mitrovice i član Udruženja „Beli vitezovi“, kao i Perica Odobašić, arheolog i „KCP – Muzej Kupinik“.

„Okupila nas je ideja da raznim aktivnostima, nastojanjima i istraživačkim poduhvatima, vratimo život na bedeme Kupinika, i to ne savremeni život, već život savremen punom sjaju srednjovekovnog grada, a to je svakako period vladavine despota Vuka. Sada smo, okupljeni oko ideje da u čast Kupinika i legendarnog despota Zmaja Ognjenog Vuka, stvorimo nešto veličanstveno, nešto tradicionalno, nešto što će biti simbol dostojan zmajevitog junaka, a držeći se hronološki, tipološki i teritorijalno potvrđenih formi mačeva, kreirali, iskovali i udahnuli život maču “Zmajevcu”. Tu ideju preneli smo iz pećinačke opštine u samo srce Srema – Sremsku Mitrovicu” – rekao je Odobašić.

Foto: Opština Pećinci

Vršilac dužnosti direktora pećinačkog Kulturnog centra Slobodan Stanković podsetio je da je od 2021. godine centralna ustanova kulture u opštini Pećinci prošila svoju delatnost.

“U okviru naše ustanove funkcioniše muzejska jedinica “KCP – Muzej Kupinik” sa sedištem u Kupinovu i ovo je prvo u nizu predavanja koje planiramo da održimo i u drugim muzejima širom Srbije kako bi priča o zavetnom maču, Kupiniku i tradiciji ovog dela Srema stigla do brojnih interesenata” – kaže Stanković.

“Zmajevac” je premijerno predstavljanje imao u junu 2023. godine u Kulturnom centru u Pećincima, a potom u septembru prošle godine u okviru manifestacije “Dani zmajeva” predstavljen je i pred publikom u Kupinovu.