MUP uputio upozorenje gradskim i opštinskim štabovima

Republički hidrometereploški zavod za danas, utorak 2. jul, najavljuje pretežno oblačno, znatno svežije i veoma nestabilno vreme sa kišom, pljuskovima i grmljavinom u svim predelima, dok će pojava grada biti češća u južnim krajevima.

Očekuju se obilne padavine, u većini mesta od 20 do 40 mm, a u delovima Vojvodine, zapadne i centralne Srbije i do 80 mm, lokalno i više.

Duvaće slab i umeren, posle podne i jak zapadni i severozapadni, a na jugu Srbije tokom većeg dela dana južni i jugozapadni vetar, koji će u zoni najjačih pljuskova dostizati udare olujne jačine.

Najniža temperatura od 17 do 22, a najviša od 20 na zapadu do 29 stepeni na jugoistoku zemlje.

Upozorenje: grmljavina sa gradom na širem području, verovatnoća 85 odsto. Količina padavina veća od 60 l/m² za 24h, verovatnoća 85 odsto.

Prognoza narednih dana

U sredu 3. jula će biti promenljivo oblačno sa sunčanim intervalima uz moguću lokalnu pojavu kratkotrajne kiše ili pljuskova sa grmljavinom. Minimalna temperatura od 15 do 19 stepeni, maksimalna od 23 do čak 26 stepeni.

U četvrtak 4. jula porast temperature, ali i dalje ispod proseka. U petak i za vikend sunčano i sve toplije.

Upozorenje gradskim i opštinskim štabovima

Nevreme praćeno jakom kišom, gradom i vetrom koje je sinoć stiglo u Srbiju zahvatilo je prvo zapadne delove Vojvodine, Bačku Palanku, delove Srema i Mačve, a potom i Novi Sad i Beograd.

Nevreme je prethodno zahvatilo veći deo Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Sektora za vanredne situacije, u skladu sa najavama Republičkog hidrometeorološkog zavoda, uputili su upozorenje gradskim i opštinskim štabovima za vanredne situacije za hitno preduzimanje operativnih i preventivnih mera.