Muzej žrtava genocida organizovao predavanja za mitrovačke srednjoškolce

Foto: Muzej žrtava genocida

Danas je u Sremskoj Mitrovici realizovan obrazovni program Muzeja žrtava genocida za učenike svih srednjih škola.

Povod za organizaciju vanrednih obrazovnih programa u Sremskoj Mitrovici bio je nedavno skrnavljenje tamošnjeg spomen-groblja do koga je došlo usled masovnog sankanja na humkama što je izazvalo uznemirenje i ogorčenje javnosti u čitavoj zemlji.

Programske aktivnosti realizovali su kustos i rukovodilac Odeljenja za naučno-istraživačku delatnost Muzeja žrtava genocida g. Bojan Arbutina i kustos u Muzeju žrtava genocida g. Nikola Miloševski.

U okviru obrazovnog programa učenici srednjih škola u Sremskoj Mitrovici imali su priliku da pogledaju dokumentarno-igrani film u produkciji Muzeja žrtava genocida pod naslovom „Dve Brankove Kozare“, ali i da u razgovoru sa našim dragim kolegama steknu nova saznanja o stradalničkoj prošlosti srpskog naroda, o genocidnoj politici Nezavisne Države Hrvatske, o značaju istraživanja tema iz Drugog svetskog rata, o kulturi sećanja i važnosti očuvanja memorijalnih prostora, kao i o načinima na koji bi trebalo da pristupaju mestima masovnih zločina gde počivaju nevine žrtve.

Foto: Muzej žrtava genocida

Obrazovni program održan je u Mitrovačkoj gimnaziji, STŠ „Nikola Tesla“, Prehrambreno-šumarskoj i hemijskoj školi, Muzičkoj školi „Petar Krančević“, Ekonomskoj školi „9. maj“ i Medicinskoj školi „Draginja Nikšić“.

Program je realizovan u saradnji Muzeja žrtava genocida i Gradske uprave za obrazovanje Grada Sremska Mitrovica.