Muzej žrtava genocida osudio antisemitistički i vandalski čin u Sremskoj Mitrovici

Foto: mojgradsm.rs

Povodom nemilog događaja u našem gradu, kada su zasada nepoznata lica u subotu oko ponoći porušila spomenik posvećen uništenoj jevrejskoj sinagogi, oglasio se i Muzej žrtava genocida sa saopštenjem koje prenosimo:

„Muzej žrtava genocida najodlučnije osuđuje vandalski i antisemitistički čin rušenja spomen-obeležja postavljenog 5. aprila ove godine na mestu gde se do pre 80 godina, na raskrsnici ulica Dositejeve i Svetog Save u Sremskoj Mitrovici, nalazila sinagoga.
Ovakav postupak neodgovornih pojedinaca posebno zabrinjava imajući u vidu da se nedavno navršilo tužnih 80. godina masovnih hapšenja i likvidacija većeg broja sremskih Jevreja, a da se baš u ove dane navršava 80. godišnjica masovnih hrvatskih zločina počinjenih nad Srbima, Jevrejima i Romima u Sremu (tzv. Akcija Viktora Tomića).

S tim u vezi, podsećamo da je juče upravo tim povodom u Riznici Srpske crkvene opštine u Šidu otvorena izložba Muzeja žrtava genocida pod nazivom ,,Srem 1942″.

Muzej posebno naglašava to da na pripadnicima srpskog, jevrejskog i romskog naroda, kao potomcima žrtava genocida počinjenog nad njima tokom Drugog svetskog rata, stoji posebna istorijska, humanistička i civilizacijska obaveza da čuvaju dostojanstveno sećanje na sve nevine žrtve.

Stoga je ovaj vandalski čin uperen, ne samo protiv Jevreja, već pre svega protiv nas Srba i pripadnika svih naroda koji žive u Republici Srbiji.

Muzej žrtava genocida izražava zahvalnost državnim organima, a pre svega Ministarstvu unutrašnjih poslova, na pravovremenoj reakciji i obavljenom uviđaju.

Muzej očekuje da vandali koji su počinili ovo zlodelo uskoro budu identifikovani, privedeni pravdi i pravično sankcionisani.

Muzej žrtava genocida poziva Grad Sremsku Mitrovicu da bez odlaganja pristupi obnovi spomen-obeležja i iznova apeluje na sve građane Republike Srbije da se odgovorno i sa nužnim pijetetom staraju o vojnim memorijalima, mestima stradanja, a posebno o javnim obeležjima svih vrsta koja svedoče o stradanju nedužnih civila na području Jugoslavije tokom Drugog svetskog rata.“

Do današnjeg dana nemamo informacije da su lica koja su počinila ovaj vandalski akt privedena licu pravde.

Spomenik je, u roku od nekoliko sati, intervencijom lokalnih komunalnih službi, vraćen u prvobitno stanje.