Na današnji dan pre 70 godina osnovana Galerija slika „Sava Šumanović“ u Šidu

Galerija “Sava Šumanović“ je specijalizovana muzejska ustanova osnovana, 21. septembra 1952. godine i smeštena u rodnoj kući Save Šumanovića (1896 – 1942).

Darovana je od strane Perside Šumanović, majke slikara. Ona je Opštini Šid zaveštala dela svog tragično stradalog sina, koja su od velike materijalne i umetničke vrednosti, takođe i porodičnu kuću u kojoj se sada nalazi Galerija slika „Sava Šumanović”.

Foto: Galerija slika „Sava Šumanović“

Nastavljajući srpsku tradiciju zadužbinara, legatora i darodavaca, Persida je svome rodnom Šidu omogućila da ljubitelji i stručnjaci mogu da se upoznaju sa stvaralaštvom jednog od naših najznačajnijih umetnika. Nadaren slikar i plemenit čovek podelio je sudbinu srpskog naroda i otadžbine, ali njegova dela svedoče da svetlost nastavlja život večni.

Foto: Galerija slika „Sava Šumanović“

Tipična prizemna varoška kuća, sa kolskim prolazom, izgrađena u drugoj polovini XIX veka.

Umetnički fond galerije sadrži 417 dela, od toga 350 slika izvedenih tehnikom ulja na platnu i 67 tempera, akvarela, i crteža. Većina slika pripada poslednjem, stvaralačkom periodu koji se razvijao u Šidu od 1931. do 1942. godine. Manji deo zbirke, čine slike koje je Sava Šumanović doneo iz Pariza 1930. godine, kada se zauvek vratio u Šid.

Galerija organizuje izložbe dela iz zbirke koje tematski prate razvojni put jednog od najpoznatijih srpskih slikara prve polovine XX veka. Šumanovićevo slikarstvo predstavlja vrhunac moderne srpske likovne umetnosti prve polovine XX veka, a njegova tragična smrt simboliše ukletu sudbinu modernog umetnika i čoveka u vrtlogu rata.

Foto: Galerija slika „Sava Šumanović“

U galeriji se čuva i oko 350 dela slikara naivaca, pre svega radovi Ilije Bašičevića – Bosilja i više drugih radova pripadnika škole naivnog slikarstva “Ilijanum“. Deo izložbenog prostora zauzima i preko 5000 arheoloških predmeta pronađenih na lokalitetu Gradina na Bosutu, u blizini Šida iz vremena neolita.

Radno vreme Galerije:

ponedeljak – petak 10 – 18h;

vikend i praznici: 10 – 16h.

Adresa : Svetog Save 7, Šid

Telefon : +381 (0)22 716 825; +381 (0)22 712 614

E-mail: info@savasumanovic.rs

Web: https://savasumanovic.rs/

Facebook: https://www.facebook.com/sava.sumanovic

Instagram: https://www.instagram.com/galerija_sava_sumanovic/