Na današnji dan rođen Ilija Bašičević Bosilj

Na današnji dan 30. jula 1895. (18. jula po starom kalendaru) rodjen je Ilija Bašičević Bosilj.

Bosilj je dve godine pre smrti, 1970, poklonio Šidu 338 umetničkih dela za osnivanje muzeja. Zahvaljujući tom daru Šid baštini najveću kolekciju radova umetnika kojeg su britanski umetnički krugovi svrstali medju 50 najznačajnijih samoukih umetnika sveta! 

​Ilija Bosilj je rođen kao deveto dete u zemljoradničkoj porodici. Veći deo svog života je posvetio zemljoradnji i uzgoju stoke. U svečarskoj atmosferi krsne slave Svetih Kuzme i Damjana 1957. godine ovaj ostareli zemljoradnik je počeo da stvara umetnost. Svoje radove Ilija je prvi put izlagao 1962. godine u okviru grupne izložbe, a prvi put samostalno 1963. godine. Zahvaljujući brojnim nastupima brzo je prepoznat kao jedna od najoriginalnijih pojava u svetu tadašnje jugoslovenske naive.

Foto: Ivan Večenaj, “Ilija Bosilj”, 1970, ulje na sekuritu

Nažalost, nemogućnost struke i publike da prihvati činjenicu da neškolovan, neusmeren i toliko dugo umetnički neostvaren čovek može da stvara do te mere autentična dela, rezultirali su jedinstvenom situacijom u istoriji umetnosti: Ilija je morao slikanjem pred komisijom u Zagrebu 1965. godine da dokazuje autorstvo nad svojim delima. Ilijin opus čini preko 2000 dela različite tematike, tehnike i dimenzija. ​Ugledni britanski magazin Raw Vision svrstao je Iliju Bosilja 2007. godine među pedeset vodećih svetskih samoukih umetnika. 

Muzej „Ilijanum” je ove godine planirao obeležavanje godišnjice Ilijinog rođenja tematskom izložbom slika upravo ovih autora, ali je izložba odgođena zbog proglašenja vanredne situacije na teritoriji opštine Šid, nakon razorne oluje koja nas je pogodila 19. jula.

Novi datum otvaranja izložbe biće objavljen na njihovoj Fejsbuk stranici.

Medijski sadržaji realizovani su u okviru projekta “Šidske kulturne priče” koji sufinansira Opština Šid. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.