Na današnji dan Srem prisajedinjen Kraljevini Srbiji pre 104 godine!

Na današnji dan 1918. godine, na Velikom narodnom zboru u Rumi doneta je odluka da se Srem prisajedinjuje Kraljevini Srbiji. Narednog dana Velika narodna skupština u Novom Sadu odlučila je da se Srbiji prisajedini cela Vojvodina.

Posle propasti Austrougarske monarhije oktobra 1918. godine, Srem postaje deo novostvorene države Slovenaca, Hrvata i Srba. Zbor je održan u kući advokata dr Žarka Miladinovića, organizatora Zbora i jednog od najuticajnijih političkih predstavnika sremskih Srba. Miladinović se još od ranije isticao u političkom, kulturnom i, uopšte, društvenom životu Rume i Srema, zajedno sa svojom suprugom Milenom (Nemicom, rođenom kao Laura Gizl).

Foto: Wikipedia/Spomenik Žarku Miladinoviću u Rumi

Zbog svoje političke aktivnosti, dolazio je u sukob sa predstavnicima tadašnjih vlasti, te je bio optužen za „veleizdaju“, ali je na tvz. Veleizdajničkom procesu oslobođen. U vreme novembarskih zbivanja bio je član Centralnog narodnog veća u Zagrebu, a posle rata poslanik u Narodnoj skupštini države Srba, Hrvata i Slovenaca i ministar pošta i telegrafa. Umro je 26. jula 1926. godine, a sahranjen je u Rumi. Po njemu danas nosi ime selo Žarkovac nadomak Rume.

Zbor u Rumi je održan bez prisustva Žarka Miladinovića, pošto je bio zauzet državničkim poslom u Zagrebu, kao član Centralnog narodnog veća.

Zboru su prisustvovali delegati iz „oko 100“ mesta. Što se tiče broja učesnika, podaci variraju od nekoliko stotina (313) sve do 600-700 delegata.

Umesto organizatora, dr Žarka Miladinovića, skup je otvorio dr Jovan Radivojević, advokatski pripravnik u Miladinovićevoj kancelariji. On je za predsednika Zbora predložio Milana Nedeljkovića iz Sremskih Karlovaca, a za sekretare Ljudevita Auera, takođe Karlovčanina i Milana Kostića, iz Iriga.

Sutradan, 25. novembra, posebna delegacija Rumskog zbora predala je ovu rezoluciju predsedništvu Velike narodne skupštine Srba, Bunjevaca i ostalih Slovena iz Banata, Bačke i Baranje u Novom Sadu.

Na zboru je usvojena sledeća rezolucija:

Današnji zbor izaslanika Narodnih Veća iz Srema traži da se ostvari jedinstvena i demokratski uređena država SHS pod dinastijom Karađorđevića i očekuje i od Narodnog Veća u Zagrebu da se što pre ostvari jedinstvena zajednička vlada sa sedištem u Beogradu.

Za slučaj plemenskog ili političkog cepanja, izjavljuju zastupnici Narodnih Veća u Sremu, kao izaslanici naroda, da se odlučuju za neposredno prisajedinjenje Srema Kraljevini Srbiji.

Za taj slučaj želimo da nas na konferenciji o miru zastupa Kraljevska Srpska Vlada.