Na današnji dan: Zvezda je postala prvak sveta

Foto: Crvenazvezdafk.com

8. decembar 1991. godine ostaće zauvek upisan u istoriju Crvene zvezde

Crvena zvezda je pre tačno 31 godinu postala svetski šampion tako što je u Tokiju savladala Kolo Kolo rezultatom 3:0, a u Ljutice Bogdana je sada već tradicionalno obeležen 8. decembar.

Osvajanjem Kupa šampiona šest meseci ranije, Zvezda je stekla mogućnost da se za planetarnu krunu bori protiv čileanskog predstavnika, osvajača Kopa Libertadores. Pred 60 hiljada gledalaca na Nacionalnom stadionu u Tokiju je savladan Kolo Kolo rezultatom 3:0. Junak tima koji je sa klupe predvodio Vladica Popović, u toj utakmici bio je najmlađi u ekipi – Vladimir Jugović.

Printscreen: Youtube/Crvena zvezda

Tada 22-godišnji fudbaler je golovima u 19. i 58. minutu najavio veliko slavlje crveno-belih, a tačku na meč postavio je Darko Pančev golom u 72. minutu.

Crvena zvezda je nastupila u sledećem sastavu: Milojević, Radinović, Vasilijević, Jugović, Belodedić, Najdoski, Stošić, Ratković, Pančev, Savićević, Mihajlović.

Crvena zvezda je drugo poluvreme igrala sa igračem manje zbog isključenja Savićevića, a od osvajanja evropske do osvajanje svetske titule, suočila se sa brojim promenama u kadru. Ljupka Petrovića zamenio je na trenerskoj klupi Vladica Popović, a klub su u međuvremenu napustili Robert Prosinečki, Stevan Stojanović, Slobodan Marović, Refik Šabanadžović i Dragiša Binić.

Pobedom u Tokiju crveno-beli su napravili najveći uspeh nekog od istočnoevropski klubova. Svetskom titulom zaokružen je jedan od najsvetlijih perioda u istoriji srpskog fudbala.