Na inicijativu Udruženja „Dečiji svet” izgrađeno igralište u Laćaraku

Igralište za decu izgrađeno je na inicijativu Udruženja „Dečiji svet” kroz projekat „Igrom pobedimo razlike” uz finansijsku podršku Organizacije Crta, društveno odgovornih kompanija i Grada Sremska Mitrovica.

Dečje igralište u Laćarku opremljeno je savremenim mobilijarom. Za decu su postavljene interaktivne kućice, tobogan, ljuljaške i klackalice, a klupe i stolovi za roditelje, bake i deke i sve posetioce igrališta. Svečano je otvoreno prigodnim programom i izložbom dečjih radova i dato na upotrebu deci i roditeljima u Laćarku.

Kako je prilikom otvaranja rekao zamenik gradonačelnice Petar Samardžić: „Novo dečije igralište „Dečiji svet” u Laćarku produkt je jednog multisektorskog pristupa odnosno saradnje i partnerstva između javno-civilnog i privatnog sektora i to je model koji treba da sledi sve ostale gradske i seoske mesne zajednice na teritoriji Grada Sremska Mitrovica. Pre svega inicijativa je krenula od članova Udruženja „Dečiji svet“ kao i meštana ovog dela Laćarka, komšija, koji su pre toga što su pokrenuli inicijativu i obezbedili donatore, pre svega iz nevladinog sektora i isto tako su i sami zasukali rukave i učestvovali svakodnevno, evo nekoliko meseci koliko izgradnja igrališta i traje u svim aktivnostima. To je primer koji podrazumeva da su oni pre svega pokrenuli inicijativu, pronašli donatore ali isto tako su se priključile i privatne kompanije koje su podržale akciju i isto tako su lokalna javna preduzeća dala svoj doprinos u ime Grada Sremska Mitrovica, pre svega u okviru infrastrukturnih radova, proširenja prilaznog puta, produžetka elektromreže, ugradnje rasvete odnosno reflektora, isto tako u pripremi zemljanih radova. To je jedan model, obrazac koji treba slediti i primenjivati jer na najbolji mogući način prikazuije kako se timskim, zajedničkim, udruženim, komšijskim radom i zalaganjem čine prave stvari za svoje naselje, mesnu zajednicu, svoj kraj, komšiluk odnosno za svoje neposredno okruženje.”

Deci su na raspolaganju dve kućice, jedna kućica sa toboganom i druga sa edukativnim materijalima. Edukativna kućica za decu, puna je boja i materijala koji će im pomoći u učenju. Slova, brojevi, životinje, boje, sve su odrasli uspeli da naprave tako da je stvorena kućica iz mašte najmlađih učesnika projekta koji su crtali o temi: „Moje igralište iz mašte”. Stiglo je 107 likovnih radova i oni su izloženi prilikom otvaranja igrališta.

Mirjana Krsmanović Mirnić u ime udruženja ispričala je, kako je tekla izgradnja igrališta: „U aprilu smo započeli sa izgradnjom igrališta „Dečiji svet”. Bilo je potrebno okupiti i organizovati ekipu komšija koji su od početka do kraja učestvovali u izgradnji. Za naše najmlađe postavili smo mobilijar, klackalice, ljuljaške i dve kućice jednu sa toboganom, a jedna je kućica znanja koja će omogućiti deci da kroz igru uče o bojama, slovima i životinjama. Najpre smo izgradili košarkaški teren, uradili koš, popravili golove i postavili zaštitne mreže. Ogradili smo celo igralište da bi bio bezbedan prostor za decu, za roditelje bake i deke napravili smo prostor za odmor i montirali smo tri stola i 11klupa. U budućem periodu Udruženje „Dečiji svet“ planira da organizuje niz sportskih aktivnosti za decu i različitih kreativnih radionica. Igralište je realizovano kroz Projekat „Igrom pobedimo razlike“ uz pomoć i podršku Organizacije „Crta” i društveno odgovornih kompanija Metalfer i Eaton i JKP „Vodovod” kao i uz podršku Grada. Krenuli smo od najmlađih i kroz realizaciju konkursa „Moje igralište iz mašte” upravo smo napravili jedno takvo igralište koje su oni oslikali. Konkurisali smo na platformu promeni.rs i dobili smo 350.000, ostalo smocdobili uglavnom u materijalu od društveno odgovornih kompanija.”

U igri mališana uživaće njihovi roditelji, ali i bake i deke za koje su montirane klupe. Saradnjom komšija, mladih ljudi iz Laćarka sa društveno odgovornim firmama i gradskom samoupravom došlo je do rezultata posle višemesečnog rada.

Igralište je otvoreno prigodnim programom, dodeljeni su simbolično pehari i priznanja svim učesnicima, predstavnicima kompanija ali i pojedincima, komšijama. Učestvovale su i žene iz Udruženja „Laćarkuše” pripremajući zakusku.