Na saboru „Krušedolska zvona“, vladika Vasilije, Dodik, Vulin…

Krušedolska zvona su i ove godine, sa blagoslovom episkopa sremskog Vasilija, okupila brojne Srbe izbegle sa svojih ognjišta, kojima je Srbija pružila utočište.

Srpski narod će uvek stati pred onoga ko ugrozi njegovu slobodu i zato će biti na strani pravde, poručio je na svesrpskom saboru „Krušedolska zvona“ pred okupljenim narodom Milorad Dodik.

Dodik je poručio da podržava podizanje optužnice za zločine nad civilima na Petrovačkoj cesti, koje je Tužilaštvo za ratne zločine Srbije podiglo protiv četiri visoka oficira Vojske Hrvatske zbog ratnog zločina nad srpskim civilima, u akciji „Oluja“ 7. i 8. avgusta 1995. godine.

Foto: MUP RS

Za sve Srbe stradale u ratovima od 1991. do 1995. godine, u manastiru Krušedol služena je arhijerejska liturgija i parastos.

Radi bolje i mirnije budućnosti zemalja regiona, svi treba da odgovaraju za ono što su radili tokom proteklog rata, kao što treba i da negujemo kulturu sećanja, poručio je Dodik.

On je zahvalio predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću za razumevanje, podršku i pomoć Republici Srpskoj i istakao da Srbija izgleda danas razvijenija i bolja, a da na međunarodnom planu ima sasvim drugu poziciju i nije podanička.

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin rekao je da Srbe neki najviše vole da slušaju kad pevaju tužne pesme ili prebrojavaju mrtve, ali ne vole da čuju da su Srbi tu i da su jaki, kao nikad pre.

„Danas je Evropa skup teritorija, ne skup država, niti ih ko šta pita, niti o sebi sami odlučuju, drugi im biraju i prijatelje i neprijatelje. A, država Srbija je jedna od poslednjih država u Evropi, država koja zahvaljujući predsedniku svih Srba Aleksandru Vučiću nije uvela sankcije Rusiji i neće uvoditi sankcije Rusiji. Pamtimo ko je uz nas bio svih ovih vekova, a ko nije“, istakao je ministar unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin.

Foto: MUP RS

Manifestacija Svesrpski sabor „Krušedolska zvona 2022“ posvećena je svim Srbima koji su poginuli ili nestali tokom 20. vijeka.

Ova manifestacija je 16. po redu, a uvek se održava u, i ispred drevnog manastira Krušedol u istoimenom naselju.

Organizatori manifestacije su Udruženje Srba iz Hrvatske zajedno sa Asocijacijom izbjegličkih i drugih udruženja Srba iz Hrvatske, Zavičajnim klubom „Slavonija“ iz Inđije i Eparhijom sremskom.

Živopisni manastir Krušedol vekovima je bio i ostao mesto duhovne sabornosti srpskog naroda.