Na  trgu proslavili 40 godina mature!

Na  glavnog gradskom Trgu Ćire Milekića u Sremskoj Mitrovici  generacija 1965. sinoć  je proslavila 40 godina mature!  Poznati  mitrovački lekari, sudije, tužitelji, veterinari, profesori, advokati plesali su uz zvuke valcera,  pesmu  “Divan je kićeni Srem“, da bi na opšte oduševljenje  okupljenih  sugrađana zaigrali i užičko kolo!

-Gledam meni drage ljude iz mog detinjstva i mladosti,  pa, mi smo još mladi, dobro se držimo!  Neke  drugare  nisam  videla od srednje škole, putevi  su  nam se razišli,  a ja sam  živela  dugo van Mitrovice,   u Beogradu i Novom Sadu.  Vratila sam se pre par godina u rodni grad i znate,  lep je taj osećaj da negde pripadate, ipak, te uspomene  I veze  iz mladosti  su  neizbrisive.    Puno  je ovde emocija,  puno nostalgije, ipak  je to bilo neko drugo  lepše   vreme, vreme  pravih vrednosti,  rekla  nam  je poznata glumica  Tatjana  Venčelovski,  dok se   u pozadini   sa razlasa  čula  pesma  ‘’U svetu  postoji j edno carstvo’’.

Mnogi  iz generacije 1965.  doputovali  su zarad  generacijskog  druženja   sa svih strana sveta, među kojima je I Nada Vitomirović  Starčević,  koja  se sa porodicom  preselila u Kanadu  devedesetih, gde radi u  kazinu.

-Ne propuštam  nijedno okupljanje, ali  uvek kada  avion  sleti  meni  suze poteku.  Sentimentalno  je sve ovo, nabijeno  emocijama,   dragi  ljudi na okupu,  kao da mi ceo život promiče  sad  pred očima,  kaže Nada.

Iz  Kopra   u rodni  grad doputovala  je I Sanja  Stanojević, inženjerka  elektrotehnike, koja, takođe, ne propušta   nijedno  generacijsko  okupljanje.

-Divno je  družiti  se sa  ovim dragim ljudima, sa kojima  sam odrastala, školovala se, sedela u klupi, delili užinu,  išli na žurke…    Celo  moje  detinjstvo I mladost sada je, večeras  ovde u mojoj  rodnoj Mitrovici.  Nakon  završetka  Elektrotehničkog  fakulteta u Beogradu  život me  je  odveo u Sloveniju, u  Koper, gde sam se udala I rodila sina, ali, naravno, u srcu nosim  moje drugove I moj rodni grad, kome se uvek rado vraćam.

Jedan  od  organizatora  generacijskih  druženja,  potomak  čuvene  mitrovačke  advokatske  porodice Radovan  Bata  Tajković  kaže da se počev od 2005.godine njih  50-60 iz generacije 1965.  sastaje svake godine  na  tematskim  okupljanjima.

-Želeli   smo da  izbegnemo     klasična  pijančenja  , tako das mo  svaki put  smišljali  nove  teme.    Generacijake   žurke  pravili   smo  u Edeviku u vinariji, pa  druženje   na temu   ‘’Prasići lete u nebo’’, organizovali   smo I pravu svadbu,   gde  sam ja bio  mladoženja.  Tema nam ne fali, važno je das mo svi na  okupu, jer mi se družimo već  50 I nešto godina, od  vrtića do danas.  Ima nas u svim profesijama, nikad   se   kod  nas  nije  gledalo  I nevažno   nam je potpuno  ko  je šta  završio I kogm  je političkog opredelenja.  Mi   smo tu  da se odazovemo   kad   je neko  u nevolji  I da   pomogne   koliko ko može, veli Bata ,  nastavljajući   druženje  sa   generacijom   u Hotelu ‘’Srem’’ do  duboko u noć.