NAJSKUPLJE imanje na Fruškoj gori prošle godine koštalo preko 1,2 miliona evra

Prošle godine, potražnja za vikendicama je porasla za oko 50 odsto, a ispostavilo se i da su procene dugogodišnjih učesnika na tržištu bile tačne pa se taj trend se nastavio i ove godine.

Protekla godina nesporno je bila najbolja za tržište vikendica. U odnosu na 2019. prodato ih je čak za 60 odsto više, a prema podacima Republičkog geodetskog zavoda, Vojvodina je bila najtraženija oblast. Na prvom mestu po broju prodatih objekata bila je Fruška gora gde su kupce našle 882 vikendice, dok ih je u ostatku zemlje prodato oko 560.

U poslednjih godinu dana Fruška gora se pokazala kao jedno od omiljenijih lokacija za kupovinu vikendice. Nekadašnje ostrvo Panonskog mora krasi netaknuta priroda, a vrlo lako se mogu naći različiti turistički sadržaji za svaki ukus, od fruškogorskih jezera koja privlače i ribolovce i kupače po vrelim letnjim danima, do velikog broja izletišta.

Uprkos velikoj potražnji za vikendicama one i dalje imaju pristupačne cene. Tako se u Rakovcu može naći jedna od 40 kvadrata, na placu površine 13 ari, po ceni od 37.500 evra. Okružena je šumarkom, a plac je pod voćnjakom, piše “Blic”.

Govoreći o Fruškoj gori, vrlo popularne destinacije i danas su Stražilovo, nadomak Sremskih Karlovaca, zatim oblast Iriškog venca, te Beočina, Vrdnika… Ništa manje po broju prodatih vikendica ne zaostaje ni dunavska oblast, duž Čortanovaca, Beške…

U Srbiji najviše placeva koji su prošle godine bili ponuđeni za prodaju ima na Kosmaju, ali i na Fruškoj gori koja postaje sve popularnija destinacija. Sremska strana je skuplja i više tražena od bačke strane, ali generalno ispod 10.000 do 15.000 evra teško da je moguće kupiti pristojan plac.

U okolini Sremskih Karlovaca i Stražilova ar je od 3.000 do 6.000 evra, a u okolini manastira Krušedol oko 4.000 evra.

Istovremeno u Vojvodini kuća ili salaš koštaju manje, a u pojedinim mestima, kuća sa okućnicom, pomoćnim objektima i nekoliko hektara zemlje može da se kupi za 5.000 do 8.000 evra. U Padeju nadomak Kikinde kuća može da se kupi za 2.000 evra, a u okolini Zrenjanina starija kuća s placem može da se kupi i za 5.000 evra.

Kvalitetni zasadi vinograda i voćnjaka daleko su skuplji, a najskuplje su plantaže oraha. Na obroncima Fruške gore, moguće je kupiti zasade vinograda, kajsija i bresaka, registrovanih u Ministarstvu poljoprivrede. Vinogradi su održavani, imaju odlične sorte grožđa kao što su muskat hamburg, italijanski rizling, probus, kabernet… Placevi se nalaze u građevinskoj zoni tako da se mogu iskoristiti za izgradnju. Cena ovog imanja iznosila je 350.200 evra.

U ponudi je i plantaža oraha i kajsija, 3.200 stabala kajsije, 1.100 stabala orah sorte čendler. Zasad je iz jeseni 2014. sa svom pratećom mehanizacijom i opremom: dva voćarska traktora, dva atomizera, dve prikolice, voćarska friteza, platforma za branje i orezivanje, malčer, kosilice i još mnogo toga što je potrebno za održavanje plantaže. Na plantaži se nalazi uknjižen prateći objekat od 300 kvadrata, od čvrstog materijala – hala sa destilerijom za pravljenje voćnih rakija. Cena imanja bila je 1.272.000 evra. Nije poznato da li je prodato.

Izvor: sremske vesti