Najskuplji sir na svetu prave u Sremskoj Mitrovici košta 1.000 evra po kilogramu

Foto: zasavica.org.rs

Najskuplji sir na svetu proizvodi se u Srbiji. Tako je. Ne u Švajcarskoj, ne u Italiji, već u rezervatu prirode „Zasavica“ kod Sremske Mitrovice, na samo sat vremena vožnje od Novog Sada.

Reč je o siru od magarećeg mleka.

Kako se proizvodi? Niko ne zna, jer je proces proizvodnje potpuna tajna i ne otkriva se nikome.

Ono što je poznato jeste da je za proizvodnju jednog kilograma sira potrebno 25 litara magarećeg mleka. Dodaje se i određena količina kozijeg mleka, kako bi sir bio mekši, jer magareće mleko ima svega 1% masti.

Sve zanima cena, a ona je 120.000 dinara ili 1.000 evra po kilogramu.

Najmanja količina koju možete kupiti je 50 grama, a to će vas koštati 6.000 dinara. U posebnom pakovanju njegova cena raste na 9.600 dinara.

Kupovinu sira možete obaviti i onlajn, na sajtu Specijalnog rezervata prirode „Zasavica“.

Ovaj rezervat prodaje i druge proizvode domaće proizvodnje čija je osnova magareće mleko, pa tako možete kupiti sapun od magarećeg mleka, liker od magarećeg mleka, dnevnu i noćnu kremu za lice od magarećeg mleka.

Postoje i drugi proizvodi, kao što su čvarci i slanina od mangulice, kulen od konjskog mesa…

Foto: Wikimedia Commons/Miomir Magdevski

Sve to možete kupiti i probati lično, a potrebno je da se preko Fruške Gore uputite ka Sremskoj Mitrovici i pređete Savu.

Zasavica je dom raznih vrsta biljaka i životinja, pa uživo možete videti i magarce čije mleko se koristi za najskuplji sir.

Tu su i konji, krave i bikovi, preko 180 vrsta ptica i 25 vrsta riba u vodama Zasavice.

Legenda kaže da su upravo na ovom predelu živeli i zmajevi. Tako je bar zapisano na keltskim kartama gde je Zasavica označena kao jedna od osam lokacija na Balkanu na kojima su živeli zmajevi.