NAJVEĆI evropski ORAO pronađen iscrpljen kod Zasavice!

Orao belorepan, po nekima ova vrsta se nalazi na našem državnom grbu

„Orao belorepan pronađen povređen blizu rezervata Zasavica. Naši biolozi u saradnji sa Pokrajinskim zavodom za zaštitu prirode prate njegovo stanje i leče ga. Kada se oporavi biće pušten na slobodu“, prenela je zvanična Fejsbuk stranica SRP Zasavica u petak.

Tragom vesti, pozvali smo Mihaila Stankovića, stručnog saradnika i istraživača iz Specijalnog rezervata prirode Zasavica, popularnog Mišu, koji je za naš portal rekao:

„Po dojavi meštana, nadomak sela Ravnja u petak je pronađen dehidriran, iscrpljen i dezorjentisan orao belorepan. Pregledali smo ga na licu mesta i utvrdili da nema vidljivih povreda“.

Orao je oporavljen i pušten u prirodu

„Orao je smešten na SRP Zasavica. Po našoj proceni  orao je star oko dve godine. Raspon krila mu je 2,40 metara. U nedelju prepodne, procenili smo da je spreman da se vrati u prirodu, što smo i učinili,“ preneo nam je istraživač Miša.

ORAO BELOREPAN, vrsta je ptice iz porodice jastrebova i NAJEVEĆI je orao u Evropi. Perje je braon boje sa svetlijim delovima sa spoljašnje i unutrašnje strane krila. Sa zrelošću ptice svetlije nijanse dobijaju na intenzitetu. Potpuno beo rep je znak pune zrelosti.

Rasprostranjen je od severne Evrope (zapadna Irska, obala Norveške) prema istočnoj i Južnoj, pa preko zemalja bivšeg SSSR-a na istok do Kamčatke i Japana. Do pre jedne decenije bio je na ivici istrebljenja ali je intenzivnim merama zaštite broj ptica u divljini značajno porastao i danas je njegova evropska populacija stabilna.

Ptica ima raspon krila od 2,4 metra i stara je oko dve godine

ZANIMLJIVOST

Stilizovana predstava orla belorepana nalazi se na grbu Poljske, gde je prikazan kao potpuno beli.

Na državnom grbu Srbije, takođe se nalazi stilizovani beli orao, i prema jednima to je takođe Belorepan, dok drugi zastupaju mišljenje da je to Beloglavi sup, ptica koja se gnezdi u kanjonu reke Uvac