Nastavnici iz daleke Portugalije borave u našem gradu

Nastavnici iz Portugalije borave u našem gradu u okviru Međunarodnog Erazmus  plus  projekta  „Drugačije obrazovanje i učenje u inkluziji”. Tokom nedelju dana naši nastavnici u Dnevnom boravku „Sunce” SOŠO „Radivoj Popović” podučavaju ih metodama u radu sa decom u inkluziji.

Goste, pet nastavnika iz Portugalije, dočekali su načelnik Gradske uprave za obrazovanje, Zoran Đurić, direktor Škole za osnovno i srednje obrazovanje „Radivoj Popović” Negovan Nikolić, sa saradnicima i predstavnici udruženja „Stil mladih”.

Zoran Đurić načelnik Uprave za obrazovanje Grada Sremska Mitrovica pozdravio je goste i poželo im dobrodošlicu istakavši da je inkluzija veoma važna oblast u našoj zemlji:  „Cilj inkluzije u obrazovanju je obezbeđivanje kvalitetnog obrazovanja za svakog učenika pod jednakim uslovima za sve. Svim učenicima treba da bude omogućen odgovarajuć obrazovni program, adaptiran indvidualnim kapacitetima i potrebama dece. Deca kojoj je potrebna dodatna podrška treba da budu integralni deo razreda, poštovana i prihvaćena ali pre toga moramo im obezbediti podršku i pomoću u pogledu uspostavljanja socijalne interakcije sa drugom decom i ljudima, što znači da se inkluzija ne bavi samo školom, već i uspešnim uključivanjem dece u društvo u celini. Dnevni boravak formiran u okviru škole „Radivoj Popović” u kome korisnici kroz radionice mogu da steknu određene stepene samostalnosti neophodne za svakodnevni život je svakako jedan primer dobre prakse.”

Ana Isabel Amaral Linhares koordinator Erazmus projekta u školi u Portugaliji zahvalila se direktoru škole i domaćinima na prijemu i veoma korisnim edukacijama, pohvalila je veoma stručne profesore i terapeute, opremu i uslove rada.

„Kolege s kojima smo se sreli su vrlo profesionalne, vrlo stručne, posetili smo nekoliko različitih tipova časova, videli opremu, metode koje koriste i još jednom bismo se zahvalili na mogućnosti za ovo divno iskustvo. Ovo je prva godina da učestvujemo u ovom programu i želela bih da se zahvalim I udruženju na ovoj divnoj razmeni ”, rekla je Izabela.

Udruženje „Stil mladih” iz Rume je domaćin našim gostima u okviru  projekta „Drugačije obrazovanje i učenje u inkluziji”. Ivana Stanković predstavnik te organizacije kaže da su ih doveli u Sremsku Mitrovicu jer su želeli da im pruže najbolje iz oblasti za koje su pokazali interesovanje.

„Povod za današnju posetu jeste jedan odobren portugalski projekat iz programa Erazmus + škola iz grada Barselosa dobila je projekat iz oblasti obrazovanja kako bi došli ovde da posmatraju rad nastavnika, konkretno u Školi za osnovno i srednje obrazovanje „Radivoj Popović” u Sremskoj Mitrovici. Njihova škola ima dosta učenika sa smetnjama u razvoju i želeli su da vide nešto najbolje iz Srbije, kako bi dobili ideje i mogli da ih primene u svojoj nastavi kasnije. Udruženja je uspostavilo kontakt sa ovom školom iz nekog ranijeg projekta, kako smo znali šta su njihove potrebe, došli smo na ideju za ovaj zajednički projekat. Time dokazujemo da nevladine organizacije, odnosno udruženja, uspostavljaju vezu između formalnog i neformalnog obrazovanja, što je posebno dobro i za ovu školu, i za promociju, i za razmenu iskustava, i za neke naredne zajedničke projekte”, rekla je Stankovićeva u ime udruženja.

Nastavnici u Dnevnom boravku „Sunce”, tokom petodnevne obuke, uče portuglaske nastavnike sve o metodama koje primenjuju u radu sa decom u inkluziji. Domaćin u našem gradu im je Ivana Stanković psiholog ŠOSO „Radivoj Popović”.

„Gosti iz Portugala su kod nas već tri dana i potrudili smo se da im pokažemo kako radimo, kako funkcioniše škola i kako se odvija rad sa decom sa smetnjama u razvoju. Posetili su redovnu nastavu u osnovnoj školi, praktičnu nastavu u srednjoj školi i individualnu nastavu, posebno im je bilo interesantno da vide na koji način se radi individualno sa decom. Posetili smo kabinete logopeda, somatopeda, reedukatora psihomotorike, takođe videli su tretmane u senzornoj sobi, kao i tretmane fizioterapeuta. Juče smo posetili i Kazneno-popravni zavod gde naša škola sprovodi vannastavne aktivnosti sa životinjama. Danas smo u dnevnom boravku kako bismo prikazali i ovaj segment socijalne zaštite”, rekla je Ivana Stanković psiholog škole.

Pored usluge dnevnog boravka, ŠOSO „Radivoj Popović” pruža i uslugu ličnog pratioca, kao i usluge pomoći u kući za decu sa smetnjama u razvoju. Gostima su bliže objasnili šta sve te usluge podrazumevaju i kako funkcionišu.

Izvor: Sirmiuminfo