Nastup Folklornog ansambla „Branko Radičević”

Godišnji koncert Folklornog ansambla „Branko Radičević”, pod nazivom „Ovi dani dugi, letnji” održan je na Žitnom trgu u organizaciji Centra za kulturu „Sirmiumart”, a pod pokroviteljstvom Grada Sremska Mitrovica i uz podršku Gradske uprave za kulturu i sport.

Uz muzičku pratnju „Narodnog orkestra”, scenskim nastupom, koji obuhvata muziku, igru, pesmu, karakteristične i raznovrsne koreografije i narodne nošnje, izvođači su predstavili deo folklorne tradicije našeg naroda – od dečjih igara, spletova igara i pesama iz različitih delova naše zemlje, do prikaza nekih od običaja i slično.

Prve večeri, na koncertu na letnjoj sceni na Žitnom trgu predstavili su se članovi Dečjeg ansambla i njihovi gosti iz Martinca, Bosuta i Kuzmina. Vasilj Ševo načelnik Uprave za kulturu i sport Grada Sremska Mitrovica izrazio je zadovoljstvo što, posle godinu i po dana mogu da organizuju ovakav jedan kulturni događaj i najavio bogato kulturno leto u našem gradu.

„Gradska uprava za kulturu i sport ima plan da organizuje i realizuje niz sličnih manifestacija preko svojih ustanova kulture, formirali smo radnu grupu koja je napravila kalendar događaja. Tokom jula u okviru manifestacije „Kulturno leto na Savi“, bukvalno ćemo leto prebaciti na gradsku plažu i te manifestacije prilagoditi našim najmlađim sugrađanima. Biće zabavni i edukativni programi gde će oni uz igru, kroz radionice da nauče, pre svega, o svojoj kulturi, istoriji, naučiće i o tome šta naše ustanove kulture rade, koja je njihova delatnost. U avgustu nas čeka naš glavni, kapitalni događaj, naš brend grada, najveći kulturni događaj, to je „Srem folk fest“ koji neće biti obima kao prethodnih godina ali neće biti ni manje interesantan. Potom, koristim priliku da najavim spektakularan koncert, 17. avgusta, mislim da unazad nekoliko godina nije tako nešto slično organizovano, mislim da će to biti svojevrstan spektakl, takođe na Žitnom trgu, to je koncert „Vojvođanskog simfonijskog orkestra“ u okviru turneje po sedam gradova Vojvodine, mi smo uspeli da budemo jedan od domaćina ovog svojevrsnog spektakla,” rekao je načelnik Ševo.

Načelnik Ševo najavio je i manifestaciju „Vinski park“ koja će biti održana krajem avgusta u gradskom parku, kada će posetioci moći da uživaju u dobrom vinu, dobroj muzici, druženju, degustaciji domaćih proizvoda i pozvao sve da dođu i da zajedno uživaju.