NBS: Privredni rast ove godine između tri i četiri odsto

Inflacija pada brže od očekivanja, pa se predviđa da polovinom godine bude u ciljanom rasponu od tri plus-minus jedan i po odsto. Januarska inflacija iznosiće 6,4 odsto, ovaj podatak još nije zvaničan, a pokazuju ga modeli Narodne banke Srbije (NBS).

Isti modeli predviđaju da će februarski rast cena na malo biti 5,5 odsto. Ove podatke o padu cena saopštila je juče Jorgovanka Tabaković, guverner centralne banke na predstavljanju redovnog, februarskog izveštaja o inflaciji.

Prema rečima guvernera, inflacija će nastaviti da usporava i čelnici centralne banke očekuju da će se polovinom ove godine vratiti u granice cilja od tri plus-minus 1,5 odsto, a krajem godine da će se približiti centralnoj vrednosti cilja od tri odsto. Prosečna inflacija u celoj godini biće 4,5 odsto. Ovakvim kretanjima najviše su doprinela zaoštravanja monetarne politike i slabljenje globalnih troškovnih pritisaka.

„Ove godine očekujemo ubrzanje rasta bruto društvenog proizvoda od tri do četiri odsto, a četiri-pet odsto za sledeće dve godine. Najznačajniji faktori tog rasta biće lična potrošnja, kao i investicije, kako državne tako i privatne”, rekla je Tabakovićeva.