Nedimović: Subvencije poljoprivrednicima u narednih 15 dana

Ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Branislav Nedimović najavio je danas da će subvencije poljoprivrednicima za dizel gorivo od 4.000 dinara po hektaru biti isplaćene za petnaestak dana.

„To će biti isplaćeno, oko 70 miliona evra u narednih petnaestak dana. Taj novac će biti direktno uplaćen na račune poljoprivrednih gazdinstava, i ne mora niko da se prijavi. Automatski sve dobijaju u skladu sa Registrom poljoprivrednih gazdinstava. Prošle godine smo isto isplatili uoči izbijanja pandemije, pošto nismo znali kakva će biti situacija na tržištu energenata, ali kasnije je došlo do dramatičnog pada cene dizela od 30 do 40 dinara po litri, rekao je Nedimović.

On je podsetio da je prošle godine napravljen i rekord u spoljnotrgovinskoj razmeni u oblasti poljoprivredi, jer je izvoz bio 4,1 milijardu dolara, dok je sufict bio 1,8 milijardi dolara.

„Mi smo 2019. godine dali jednokratnu subvenciju od 1.200 dinara po hektaru kada je dizel gorivo bilo 169 dinara, a sada je ta litra dizela 16-17 dinara jeftinija. Prošle godine smo isto isplatili uoči korone, jer nismo znali kakva će situacija biti na tržištu energenata. Kasnije je došlo do dramatičnog pada cene dizela i do 30-40 dinara, naglasio je Nedimović.

Najavio je i da će u narednih 10 dana biti raspisana četiri konkursa za podsticaje za poljoprivrednike i to za nabavku mašina i traktora, za stočarstvo, odnosno nabavku steonih junica i umatičenih stada ovaca i koza, podsticaj za voćartstvo i povrtarstvo, kao i za pčelarstvo.