Nedimović u poseti rumskim poljoprivrednicima

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović posetio je danas poljoprivredno gazdinstvo Karajlović u Rumi. Ministar Nedimović je zajedno sa pokrajinskim sekretarom za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Čedomirom Božićem i predsednikom Opštine Ruma Slađanom Mančićem održao sastanak sa rumskim poljoprivrednicima na kome je saslušao njihove predloge, sugestije i izložio planove Ministarstva.

„Ja sam ministar za teren, najvažnije je razgovarati sa ljudima, koliko smo propisa promenili baš na osnovu razgovora sa ljudima, jer se na terenu najbolje vidi šta se dešava. Vi na terenu možete da čujete šta je ustvari život, često na Terazijama ili negde u Beogradu ne čuju, nemaju sluha za to i onda dođe do razmimoilaženja stavova ljudi sa terena i onih koji donose odluke, a to je najveći problem. Moram reći da je nekad bilo mnogo više problema nego danas, a to neće niko da prizna“, izjavio je ministar Nedimović.

„Hteo sam da ljude informišem o stanju žitarica i na svetskom tržištu, mi zavisimo od svega toga.Nekih značajnih pomeranja u cenama na današnji dan, kako stoje stvari, ne bi trebalo da bude, a cene su sada na maksimumu koji poznaje poljoprivreda 21.veka. Prosto je neverovatno da je došlo vreme za ratare. Sad samo da bude sve kako treba, da nemamo nepogode, da se opraši kukuruz i da nas Bog vidi na jesen“, kazao je Nedimović.

Slađan Mančić predsednik Opštine Ruma se zahvalio ministru Nedimoviću i pokrajinskom sekretaru Božiću na poseti, naglasivši da je razgovor na terenu sa ljudima najbolji način da se pomogne poljoprivrednim proizvođačima.

„Na terenu se čuju svi problemi, sve želje, na osnovu kojih se kasnije kreiraju i kreditne linije i državne mere podrške poljoprivrednicima. To je na kraju krajeva politika Srpske napredne stranke i politika predsednika Vučića koji insistira i od ministara i od predsednika opština da razgovaraju sa ljudima. Iz razgovora sa poljoprivrednicima se vidi da je saradnja Vlade RS, Pokrajine, nas na lokalu sa njima dobra. Opština Ruma izdvaja takođe značajna sredstva da pomogne poljoprivrednim proizvođačima i stojimo na raspolaganju svima kroz niz mera koje finansiramo iz budžeta“, rekao je predsednik Mančić.

Čedomir Božić, pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo napominje da su sastanci sa poljoprivrednicima širom Vojvodine važni sa aspekta planiranja budžeta za narednu godinu i zbog novih konkursnih linija.

„Na terenu u razgovoru sa poljoprivrednicima dolazimo do dragocenih informacija šta je to što je neophodno ubaciti u nove konkursne linije. Bitno je da postoji ta povratna informacija između sekretarijata i samih poljoprivrednika i da svi ti konkursi budu isključivo namenski za sve ono što poljoprivrednici i očekuju“, istakao je Božić.

Domaćin današnjeg sastanka u Rumi, zemljoradnik Đura Karajlović, pohvalio je rad resornog ministarstva i dodao da planira da konkuriše za sredstva kojima će modernizovati svoju poljoprivrednu mehanizaciju.

„Čekamo konkurs, ako bude prilike konkurisaćemo za jednu prskalicu. Porodično radimo oko 85 jutara isključivo naše, arendu ne radimo, s obećanjima ministra smo zadovoljni, e sad ako to sve Bog da da bude tako, ima da se radujemo svi. Mi sejemo samo soju i pšenicu, pola jedno pola drugo, kukuruz ne sejemo, ovo sve uradimo sami, niko nam ne treba. Najmanje uložimo para u to, e sad možda manje i dobijemo. Cene su super ove godine, daj Bože da ostane i na godinu. Kukuruz je oko 27 dinara, pšenica je 24 bez pdv, soja 84-84,5, isključivo ratarstvo. U suštini ja sam zadovoljan, samo daj Bože zdravlja“, poručio je Karajlović.

Predsednik Opštine Ruma je ministru Nedimoviću i pokrajinskom sekretaru Božiću uručio i prigodne poklone u vidu monografije Rume i monografije posvećene stogodišnjici prisajedinjenja Srema Srbiji.