Nedimović: Zakonom o regulisanju tržišta poljoprivrednih proizvoda svima će se omogućiti mesto u sistemu

Beograd, 15. oktobra 2018. - Ministarstvo poljoprivrede, sumarstva i vodoprivrede, u saradnji sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD) organizovalo je konferenciju za novinare na temu "Izvoz zitarica u Egipat". Prisutnima se obratio ministar poljoprivrede, sumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimovic. FOTO TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC/ bg

Zakon o regulisanju tržišta poljoprivrednih proizvoda omogućiće da svima u lancu – od proizvođača do prerađivača – bude pronađeno mesto u sistemu na zakonom regulisan način, rekao je ministar poljoprivrede Branislav Nedimović.

Predlog Zakona o regulisanju tržišta poljoprivrednih proizvoda usvojila je Vlada Srbije, a ostaje da ga donese Narodna skupština.

Gostujući na RTS-u, Nedimović je rekao da nikad nismo imali Zakon o regulisanju tržišta poljoprivrednih proizvoda, i da je do sada to bilo regulisano u oblasti celokupne trgovine.

„Dobićemo alate da na tržištu regulišemo ekstreme, sa najnižim i visokim cenama, što se na primer sada dešava sa žitaricama, pa imamo problem u stočarstvu“, rekao je ministar.

On je objasnio da je do sada to bilo regulisano preko instituta robnih rezervi i ocenio da je to spor način.

„Sada će Uprava za agrarna plaćanja imati posebno telo koje će se baviti praćenjem cena, utvrđivanjem proizvođačkih cena, regulisanjem kad dođe do iskakanja“, rekao je Nedimović.

Dodao je da će biti regulisan i položaj otkupljivača, pa će oni poput turističkih agencija, imati depozit.

„Moraju da postoje garancije da bi naši proizvođači uvek imali sigurnost – da kad prodaju robu, mogu i da je naplate“, rekao je on.

Ovim zakonom, kaže, propisi u Srbiji usklađuju se sa propisima EU.

Nedimović je naglasio da je najvažniji razlog za donošenje zakona regulisanje srpskog tržišta poljoprivrednih proizvoda.

Ministar očekuje da će novi zakon početi da se primenjuje od sledeće godine.

Uz subvencije i dva konkursa za poljoprivrednike

Pored izdvajanja za subvencije za poljoprivredu, ove godine biće još dva konkursa za poljoprivrednike, rekao je Nedimović.

„Jedan će biti posebno izdašan, 60 miliona evra, za nabavku fizičke imovine gazdinstava – oprema, objekti, mehanizacija, sve što može da služi onima koji su mali i žele da postanu srednje veličine, a srednji da se osnaže“, rekao je Nedimović.

Dodao je da je za poljoprivredu bio i konkurs i iz Svetske banke i srpske vlade.

Komentarišući žalbe pojedinih proizvođača da im još nisu isplaćene subvencije, ministar navodi da je 99 odsto isplaćeno.

„Gde imamo dopunu dokumentacije, moramo da iskontrolišemo. Kad bude ispravan tiket tad možda može da se dobije i loto“, rekao je ministar.

Nedimović je ukazao da je problem sa prehrambenom industrijom bila korona, pošto je tražnja bila mnogo manja.

„Tek sad očekujem da ‘eksplodira’. Naročito sektor mleka i mesa. Očekujem da ce to ići dobro“, rekao je on.

Istakao je da je prošle godine rast poljoprivrede bio pet odsto i da treba da se potrudimo da očuvamo taj rast.

Izvor: rtv.rs