Nekadašnji gradonačelnici odali počast Ćiri Milekiću

Nekadašnji predsednici opština i gradonačelnici Sremske Mitrovice, položili su povodom Dana grada i gradske slave, vence i cveće na spomenik Ćiri Milekiću u centru grada. Tako su Ilija Milinović, Zoran Bošković, Zoran Miščević, Branislav Nedimović i Vladimir Sanader simbolično odali poštu prvom gradonačelniku, Ćiri Milekiću, odavši počast i Sremskoj Mitrovici i kontinuitetu u njenoj izgradnji i razvoju.

Na Mitrovdan, kada Sremska Mitrovica obeležava slavu grada, nekadašnji čelnici lokalne samouprave na simboličan način odali su počast prvom, u istorijskom nizu gradonačelnika, Ćiri Milekiću, njegovom nasleđu i doprinosu razvoju ovog mesta.

Kako je rekao Ilija Milinović, predsednik Skupštine opštine u mandatu od 1996. do 2000. godine: „Gradu Sremska Mitrovica je privilegija da obeležava gradsku slavu pod zaštitom velikomučenika Svetog Dimitrija, slavu koju je patrijarh Pavle ozvaničio dodelom povelje o slavi grada. U ovim svečanim trenucima i pred spomenikom plemenitog Ćire Milekića, prvog gradonačelnika, poručio bih da crpimo najbolje za našu zajednicu, za sve nas, da poslušamo i sebe i druge kao dostojni potomci svih onih koji su živeli na ovom području.”

Sremska Mitrovica je, nakon perioda Ćire Milekića ponovo dobila status grada tek u savremeno doba, tačnije 2007. godine, za vreme mandata Zorana Miščevića. On je postao predsednik mitrovačke opštine 2004. godine, da bi u istom mandatu postao i gradonačelnik.

„Plašim se da reči neće iskazati sve ono što treba reći o tom čoveku koji je ostavio dubok pečat i trag u istoriji grada. Bio je 26 godina gradonačelnik Sremske Mitrovice, prvi neposredno izabrani gradonačelnik i Mitrovica je tada imala ogroman pomak u odnosu na neke druge gradove. Mi smo ovde danas u okviru Novembarskih dana, danas je krsna slava grada Sremske Mitrovice povodom čega smo došli da iskažemo poštovanje prema Ćiri Milekiću i nekim davnim vremenima. Čovek se seća nekih stvari u tome i jeste neki vid nade, da se sećamo prošlosti i da živimo za neke buduće generacije,” poručio je Zoran Miščević.

Vence i cveće položio je i Zoran Bošković koji je bio predsednik Skupštine opštine Sremska Mitrovica od 2000. do 2004. godine, nakon petoktobarskih promena u državnoj vlasti.

Kako je Bošković rekao tom prilikom: „Govori se o investicijama, što je svakako važno, ali često zaboravljamo priču o ljudima i kako je sve to izgledalo. Došli smo na vlast 2000. godine i prvo što smo radili bilo je vraćanje dugova, koje su u tom periodu imala javno komunalna preduzeća pod ingerencijom grada. Imali smo jedan kamion i traktor koji su odnosili smeće, velike kontejnere od po pet kubika, u zgradama na višim spratovima ljudi nisu imali vodu, kanalizacija nije postojala u Bloku B… Pored vraćanja dugova, krenuli smo i sa investicijama. Izgrađen je vrtić, najveći deo bulevara u to vreme, jer sada se vidi samo asfalt, a ne vidi se kompletna infrastruktura, pre svega mislim na kanalizaciju, vodovod, gas, struju, elektrifikaciju koja je pratila to sve. Kad su temelji postavljeni, svaka naredna vlast je, što moram da pohvalim, nastavila da zida, da gradi dalje. Mitrovčanima mogu da poručim – samo gledajte svoje komšije, ljude, budete tolerantni jer u ljudima je priča.”

Spomenik Ćiri Milekiću postavljen je, na današnji dan, pre četiri godine na centralnom gradskom trgu koji nosi njegovo ime. Ispred ovog bronzanog spomenika nekadašnji predsednici opštine i gradonačelnici nisu samo odali počast Milekiću, već i Sremskoj Mitrovici, kao gradu kojeg vole i kontinuitetu u njegovoj izgradnji i razvoju.