Nestvarna mesta: Bešenovačko jezero (VIDEO)

Foto: Vojvodina uživo
Bešenovačko jezero ili jezero Beli Kamen se nalazi u blizini sela Bešenovo, na Fruškoj gori. Udaljeno je oko dvadeset kilometara od Sremske Mitrovice i Rume. 

Kombinacija belog kamena i strme šumovite litice, doprinose lepoti ovog jezera, a baš zbog sastava stena, jezero je ponelo naziv Beli kamen. Njegova tirkizna boja mnoge podseća na more.

Fruška Gora krije čak 16 jezera. Mahom su veštačka, nevelike površine, ali izuzetne lepote. Odličan su izbor za izlet, kupanje tokom leta, a neka od jezera na Fruškoj Gori su pogodna za ribolov. Najpoznatija jezera Fruške Gore su Bešenovačko jezero (Beli Kamen), Ledinačko jezero, Sot, Borkovac, Pavlovačko…

Ova nesvakidašnja oaza na obroncima Fruške gore, nastala je sasvim slučajno. Bešenovačko jezero bilo je rudarski kop iz kog se vadila ruda laporac za potrebe cementare u Beočinu.

Foto: Vojvodina uživo

Još dok je fabrika aktivno radila, radnici su imali problem sa izvorom čiste vode koja je neprestano izvirala na mestu kopa. Vodu su tada preusmeravali u obližnji potok. Kada je cementara na tom mestu prestala sa radom, voda je neometano počela da puni, a od laporca je svetlo dno.

Procena je da je jezero do danas dostiglo dubinu od oko 50 metara. Zanimljivo je to da se ono svake godine puni vodom, te se dubina povećava. Interesantna činjenica je da upravo ovaj beli kamen zadržava veoma nisku temperaturu, uprkos tome što je obasjan suncem tokom čitavog dana.

Foto: Vojvodina uživo

Jezero je u privatnom vlasništvu, i nije namenjeno turistima, ali uprkos svemu tome, tokom toplih letnjih dana, teško je naći parking u okolini jezera.

Pomalo “divlja” plaža izgleda da ima neku privlačnost. Iako gotovo potpuno neuređena, a na nekim mestima prilaz vodi i ne postoji, privlači veliki broj mladih željnih druženja.

Priroda koja okružuje jezero i fruškogorski vazduh – svakako su razlozi zbog kojih je se Bešenovačko jezero mora naći na spisku svakoga ko je odlučio da upozna nestvarna mesta u Srbiji.