Nestvarna mesta: Manastir Jazak (VIDEO)

Foto:. Vojvodina uživo
JAZAK – Manastir Jazak sa crkvom svete Trojice je jedan od najlepših pravoslavnih svetinja na Fruškoj gori. Smešten između dva brda, manastir Jazak, se nalazi nedaleko od istoimenog mesta.

Sjajne snimke iz vazduha, koje je snimila ekipa portala Vojvodina uživo, pogledajte u videu:

Kako je manastir Jazak dobio ime

Po jednoj priči kažu da je naziv dobio zato što se nalazi u jazbini, odnosno između dva brda, dok drugi kažu da reč ima arapsko poreklo.

Istorija manastira

Manastir Jazak  je najmlađi od svih Fruškogorskih manastira, s obzirom da je gradjen od 1736. do 1758. godine. Posvećen je Svetoj Trojici.

Dva kilometra severno od manastira nalaze se ostaci urušenog Starog manastira Jazak, koji je, po predanju, osnovao despot Jovan Branković (1499-1502.) krajem 15. veka. Bio je posvećen Vavedenju Presvete  Bogorodice.

U manastiru se čuvaju mošti poslednjeg srpskog cara, cara Uroša nejakog.

Unutrašnjost crkve

U unutrašnjosti crkve preovladava ikonostas koji ima ukupno 58 ikona, a izradio ga je, u baroknom stilu,  čuveni slikar Dimitrije Bačević 1769. godine, uz pomoć svojih učenika Teodora Kračuna i Dimitrija Popovića. Veliki pozlaćeni krst nalazi se na vrhu ikonostasa.

Foto: Vojvodina uživo

U crkvi se nalaze i tri trona ukrašena ikonama: tron Cara Uroša (ispred koga se nalazi kivot sa njegovim moštima), Bogorodičin i arhijerejski tron sa ikonom svetog Nikole.

Kako doći do manstira Jazak

Ako dolazite iz Novog Sada, do manastira, put vas vodi kroz Sremsku Kamenicu i Rakovac.

Foto: PrtSc/GoogleMaps

Ako pak dolazite iz Beograda, najbrže je autoputem do Rume i za nešto više od sat vremena stižete do manastira.

Foto: PrtSc/GoogleMaps