Nestvarna mesta: Tvrđava Golubački grad (VIDEO)

Foto: Vojvodina uživo

 Golubačka tvrđava je srednjovekovna tvrđava i kulturni spomenik od izuzetnog značaja. Nalazi se na desnoj obali Dunava, na oko četiri kilometara nizvodno od naselja Golubac (opština Golubac). Tvrđava pripada Nacionalnom parku Đerdap i smeštena je na visokim liticima, na samom ulazu u Đerdapsku klisuru.

Foto: Vojvodina uživo

Sjajne kadrove iz vazduha, koje je zabeležila naša ekipa portala Vojvodina uživo, pogledajte u videu:

Osnova Golubačke tvrđave prilagođena je konfiguraciji terena i čine je 9 kula, koje povezuju bedemi i Palata. Iako ne postoji tačan podatak njenog nastanka, Tvrđava se pominje po prvi put 1335. godine, kao ugarsko vojno utvrđenje. Njeno ime na srednjovekovnim kartama ispisano je na različitim jezicima: Galambas, Galambocz, Colombazo, Columbaz, Columbarum, Taubersburg, Tawbenstein, Peristerin, Giwerdzinlik, dok se u svakoj od imena pominje reč “golub”.

Foto: Vojvodina uživo

Jedna od legendi o Golubačkoj tvrđavi govorio o lepoj meštanki Golubani i osmanskom zapovedniku grada. Naime, kada lepa meštanka odbila osamnskog zapovednika, to ju je odvelo u smrt. Bila je okovana za stenu kako bi se pokajala, a prema ovoj legendi, srednjovekovna tvrđava Golubac nosi njeno ime, dok stena koja viri iz Dunava , nosi ime “Baba-kaj” što na turskom znači “pokaj se”.

Foto: Vojvodina uživo

Golubac je imao burnu istoriju

Daleko u prošlost, Tvrđava je bila potrebna Vizantincima radi utvrđivanja granica na severu, dok je Mađarima trebala da bi obezbedili svoje posede preko Dunava.

Takođe, poznato je da su se mnoge bitke vodile oko njega tokom srednjeg veka, najčešće između Osmanskog carstva i Karaljevine ugarske.

Obe kapije utvrđenja oštećene su tokom tridesetih godina 20. veka, kada je kroz Tvrđavu probijen magistralni put. Kasnije, 70-ih godina, ovo srednjovekovno utvrđenje zainteresovalo je naše istraživače i podstaklo izgradnju hidroelektrane “Đerdap I”.

Republika Srbija je ovaj prostor 2011. godine proglasila Turisitičkim prostorom “Tvrđava Golubački grad” koji je infrastrukturno opremljen zahvaljujući Projektu “Revitalizacija Golubačke tvrđave” finansiranom iz IPA Fondova za 2011. i 2016. godinu, dok je sama Tvrđava rekonstruisana.

Čarobni Golubac, njegov Dunav i čuvena Tvrđava predstavljaju jednu od najlepših turističkih destinacija u Srbiji. Unutar tvrđave nalazi se posetilački centar koji prikazuje istorijske informacije i eksponate koji ilustruju bogatu prošlost tvrđave i okoline.