Nova pravila za srpske turiste koji idu na more autobusom: Dozvoljen samo jedan prtljag, a ove stvari više ne dolaze u obzir

foto Shutterstock

Po jednom putniku biće dozvoljen jedan kofer do 23 kg, a sve preko toga mora da se doplati, i to 30 evra.

Svake godine, pred početak sezone, turisti dele informacije o tome da li je. gde i šta poskupelo. A svake godine se nađe i poneko poskupljenje. Novac iz džepa vam izbije i stavka o kojoj možda niste razmišljali. Pa tako ako često putujete autobusom, moraćete da pripazite kako se pakujete. U Fejsbuk grupi Live from Greece podeljena je informacija da se od ove godine posebno doplaćuje prtljag.

Tačnije, po jednom putniku biće dozvoljen jedan kofer do 23 kg, a sve preko toga mora da se doplati 30 evra.

„Od ove godine jedna novina u jednoj agenciji (da ne imenujem, ne znam da li je po pravilu grupe), akcenat je na poslednjem pasusu. 1 putnik – 1 kofer do 23kg. Za drugi kofer doplata 30€ (u praksi je doplata važila do pre par dana, danas ne važi, iako je navedeno na sajtu). Da li vam ovo ograničenje predstavlja problem?“, navodi se u objavi.

Kada ste mladi, putujete sami ili sa dečkom/devojkom, mnogo je lakše, ali sve se menja ako imate decu pa gledate da im ponesete sve što mislite da može da zatreba. Neko želi da uštedi, pa ponese svoj suncobran ili stolicu. Zavisi i da li idete u hotel ili privatni smeštaj.

„Šta to nosite na more kada vam je malo jedan kofer od 23 kg?“, pita se jedan član grupe. „Počeli su kao avio kompanije“, konstatuje drugi. „Ljudi su počeli da preteruju i treba da doplaćuju. .od kofera, ručnog frižidera, suncobrana pa i električnog trotineta.. Svašta bi da ponesu misleći da je gepek samo njihov!“, „Mene samo interesuje gde će da nađu vagu po autoputu i parkinzima na kojima kupe putnike“…

„Jednom sam se vraćala sa jednom agencijom iz Grčke, nije bilo mesta u autobusu da se ide između sedišta, stajale torbe i kutije. Jedan je do Niša, vozio 500 l maslinovog ulja, jedan je poneo kotur žičane ograde, a jedna baba bukvalno drvo tj. sadnicu poveliku. Ja sam iskreno bila u šoku. Ali bukvalno je tako bilo, ne preterujem“, navodi se u jednom komentaru.

„Meni to jeste problem… pa na odmor idem svojim prevozom… ko mora sa agencijom, već će se spakovati po tim pravilima“, rezonuje jedan član grupe.

Ima i ovakvih mišljenja, opet sasvim opravdanih, jer peškiri zaista zauzimaju najviše mesta:

„Izgleda svi idete u lux smeštaje, gde imate opremljena kupatila pa se čudite prtljagu. Skoro sve naše agencije prodaju apartmane bez peškira, fena za kosu i ostalog. Po osobi mislim da je neophodan bar jedan veći peškir za tuširanje, jedan za umivanje i bar jedan za plažu i uz fen za kosu to vam je pola tih kofera od 50 x 70. Pričam o 10 dana na moru, a mnogi spoje po dve smene pa je sve duplo, a ostaje jedan kofer. Da su apartmani bolje opremljeni bilo bi sigurno manje prtljaga“, navodi se.