Nova senzacija za turiste – Arheološki park Carske palate Sirmiuma!

Foto: Moj grad SM

Pred posetiocima Carskog grada uskoro će se naći  Arheološki park Carske palate Sirmiuma, kulturne baštine svetskog značaja! 

Nakon izvršene konzervacije lokaliteta 85, istraživanog preko dve decenije, svi pronađeni  artefakti biće predstavljeni turistima i svetskoj javnosti.

„Iz  tmine prošlosti na stotine dragocenih nalaza iskopanih tokom arheoloških istraživanja ovog lokaliteta, od 2002. godine do danas, biće prezentovani u Arheološkom parku. Radi se o veoma značajnom lokalitetu, gde su na dubini od preko šest metara pronađeni svi slojevi prošlosti, od  antičkog do  srednjevekovnog, rimski slojevi pre četvrtog veka, iz 4. i 5. veka, keltski sloj, kao  i  srednjevekovni, koji svedoče  o postanku  Sremske Mitrovice“,  kaže Ljubiša Šulaja, direktor Zavoda za zaštitu spomenika kulture.

Među pronađenim artefaktima, naglašava, posebno mesto  zauzima mermerna glava iz drugog veka, za koju se pretpostavlja da pripada boginji Veneri.

Pronađena je uzidana u srednjevekovevni zid tokom arheoloških istraživanja pre deset godina, dok je pre toga otkrivena, takođe, jedna mermerna glava, za koju se pretpostavlja da je doneta iz Italije.

„Značaj ovog lokaliteta je ogroman, jer pronađeni artefakti i figure bogova ukazuju da je do ovog mesta dosezala Carska palata Sirmiuma, kulturno blago svetskog značaja. Sa  ponosom mogu da najavim da će se pred očima svetske javnosti i posetiocima Carskog grada, uskoro naći još jedna od atrakcija Sirmijuma“, kaže Šulaja.

„Po završetku arheoloških istraživanja i po dobijanju uslova i mera tehničke zaštite Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture u Beogradu, pristupilo se konzervaciji i  prezentaciji lokaliteta 85“, objašnjava  Šulaja.

Posetiocima  će  biti  prezentovana tri objekta, dva antička iz četvrtog veka i jedan srednjevekovni.

Konzervacija lokaliteta sastoji se u tome da su zidovi zaštićeni geofolijama, izvršeno je nasipanje peskom površine uz zidove i preko njih u slojevima, dok  je ostali deo lokaliteta nasut šljunkom, a preko ukupne površine nasuta zemlja kao završni sloj.

Ispod grada je neistraženo blago, sa legendama o Sirmiumu odrastale su generacije Mitrovčana.

Gotovo cela sadašnja Sremska Mitrovica smeštena je na jednom velikom lokalitetu krijući još mnogo neistraženih lokaliteta i blaga iz prošlosti.

Arheolozi pretpostavljaju da se i  ispod Upravne zgrade Muzeja Srema nalazi dragoceni lokalitet, no, dalja arheološka istraživanja su skupa i za sad nedostupna.

Foto: Moj grad SM

Takođe, pretpostavka je da se na  lokalitet 85 nastavlja Carski hipodrom, podignut u četvrtom veku, u vreme najvećeg procvata grada, o čemu je pisao i  čuveni  rimski istoričar Amijan Markelin, zaljubljenik u antički Sirmium.

Velelepna građevina, druga  po veličini u antičkom svetu, nalazi se ispod savremene Sremske Mitrovice, otprilike od zgrade sadašnjeg SUP-a, Masarikovom ulicom, ispod popularnog kafića Kapana, preko Kuzminske ulice i ispod privatnih kuća, dužinom od procenjenih 480 metara.

Carska palata Sirmiuma svetska kulturna baština nulte kategorije!

Carska palata podignuta je krajem trećeg i  početkom četrvtog veka, kada  je Sirmium u periodu tetrarhije, pored Milana, Trijera i  Nikomedije, bio jedna od četiri prestonice Rimskog carstva, gde su stolovali tetrarsi. 

U Sirmiumu i njegovoj okolini rođeno je šest rimskih imperatora, dok mnogi naučnici i istoričari tvrde da je taj broj daleko veći.