Novi auto-put donosi korist Rumi ali i celoj Srbiji

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obišao je danas radove na novom mostu preko Save kod sela Mačvanski Pričinović, budućeg auto-puta Ruma–Šabac i brze saobraćajnice Šabac–Loznica.

Aleksandar Vučić je u razgovoru sa predstavnicima azerbejdžanske kompanije „Azvirt“ zatražio da se ubrzaju radovi, a posebno na trasi auto-puta. Predsednik je dobio obećanje od izvođača da će auto-put od Rume do Šapca biti završen do kraja septembra ili početka oktobra 2023. godine, a brza saobraćajnica od Šapca do Loznice do kraja oktobra 2024. godine.

„Izvođač je skratio rokove za godinu i tri meseca, što je velika stvar“, dodao je Vučić.

Vučić je rekao da „Azvirt“ dobro radi i da je zadovoljan kako se odvijaju radovi na izgradnji novog mosta dodajući da je jako važno da se što pre završi taj putni pravac.

„Ovo je veoma važno za građane ovog dela Srbije. Auto-puteve gradimo kako bi građani imali od toga korist. Srbija će biti umrežna auto-putevima i brzim saobraćajnicama i biće potpuno drugačija zemlja. Do kraja 2025. godine Srbija će biti neprepoznatljiva u odnosu na ono od pre neku godinu“, naglasio je Vučić.

Obilasku radova su prisustvovali i ministar građevinarstva Tomislav Momirović, direktor „Koridora Srbije“ Aleksandar Antić, v. d. direktor „Puteva Srbije“ Zoran Drobnjak, predsednik Opštine Ruma Slađan Mančić i gradonačelnik Šapca Aleksandar Pajić.

Predsednik Opštine Ruma Slađan Mančić je istakao da će novi auto-put Novi Sad –Ruma – Šabac sa Fruškogorskim koridorom i kasnije brzom saobraćajnicom od Šapca do Loznice doneti benefite svim opštinama i gradovima, jer će ti putevi povezati privredu, pospešiti razvoj i podići standard života svih građana.

„Sve ide po planu i velika je verovatnoća da će ovaj deo deonice zajedno sa mostom preko Save i 21,5 kilometara auto-puta do Rume biti gotov i pre roka. U naredne dve godine uposliće se dodatna naša građevinska operativa, sa druge strane podićiće se potrošnja, ovde u svakom momentu radi 200-300, očekuje se čak i 500 radnika, svi ti radnici negde borave, troše novac, dobijaju platu, a da ne pričamo o svoj potrebnoj logistici koja je neophodna za izgradnju ovako kapitalnog projekta“, rekao je Mančić.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić još jednom je iskoristio priliku da pohvali rad rumske lokalne samouprave naglasivši da je Ruma, u trenutku kada je SNS došao na vlast, imala 576 miliona dinara duga, a da je danas to stabilna lokalna samouprava koja svakodnevno na računu ima 200 i više miliona dinara, da Ruma nikom ništa ne duguje i da je on za vrlo kratko vreme u tom gradu otvorio šest fabrika.

Za razvoj i prosperitet Rume najzaslužniji je upravo predsednik Vučić i njegova politika, smatra prvi čovek rumske lokalne samouprave Slađan Mančić.

„Jednostavno on je taj koji je omogućio da mi sa jedne strane obezbedimo i izgradimo radne zone, da postanemo atraktivni za potencijalne investitore, a sa druge strane da država sa svojim subvencijama stane iza tih investitora i na kraju krajeva da zaposlimo veliki broj ljudi i popunimo naš opštinski budžet. Iz tog budžeta mi sada finansiramo i radimo sve ono što je neophodno na teritoriji naše opštine i svakako da je Predsednik mogao da dođe kod nas i mnogo više puta, jer smo mnogo više fabrika otvorili uz njegovu pomoć, ali zbog silnih obaveza na kompletnoj teritoriji Srbije, trenutna je brojka šest. Vrlo brzo u Rumi se otvaraju još dve velike fabrike britanski Albon i holandsko-makedonski Gresto i možda ćemo već u maju uputiti poziv predsedniku Vučiću da po sedmi put otvori fabriku na teritoriji naše opštine“, poručio je Mančić.

Most od Šapca do Klenka imaće 28 stubova i biće dug nešto više od 1,5 kilometra. Čitava saobraćajnica od Rume do Loznice biće duga 77 kilometara i imaće veliki značaj za razvoj privrede ovoj dela Srbije. Ugovorena cena radova je 467,5 miliona evra, a radove izvodi azerbejdžanska kompanija „Azvirt“ sa domaćim podizvođačima.