Novi ultrazvučni aparat za pregled dece

Dom zdravlja Sremska Mitrovica je za potrebe Službe za zdravstvenu zaštitu predškolske dece nabavio ultrazvučni aparat.

Kako je rekao dr Adil Elhag v.d. direktora Doma zdravlja, ovaj ultrazvučni aparat će se koristiti za preventivne preglede kukova kod dece. To je i ranije rađeno u Dispanzeru, ali je došlo do kvara aparata, koji je bio toliko star da više nije mogao da se popravi. Dom zdravlja je konkurisao za sredstva kod  Pokrajinskog sekretarijata za zdravstvo i Pokrajinske vlade za nabavku novog ultrazvučnog aparata. Pre nekoliko dana javna nabavka je realizovana, a od sledeće nedelje će početi da se vrše pregledi.

Neophodno je raditi ove preglede, zato što se na taj način vidi da li postoji neki poremećaj u razvoju koštano zglobnog sistema kod dece, a godišnje se pregleda oko hiljadu beba sa navršenih tri meseca života, zaključio je dr Elhag.

Milena Mitrović Koviljac, načelnica Dispanzera za predškolsku decu je rekla da će zahvaljujući ovom uređaju mnogo lakše biti rađena usluga preventivnog snimanja kukova kod dece, radi otkrivanja displazije, uz kvalitetnu sliku, što će dodatno značiti lekarima koji rade preglede.